Interviu cu Dana Predu, mămica volumului de poezii pentru copii “Mami, te vreau lângă mine!”

de / February 17th, 2017 / 509 vizualizari

Literatura română contemporană pentru copii începe, încet, încet, să își revină și să fie tot mai vocală. În ultimul an tot mai multe mămici și-au pus gândurile pe foaie și au rezultat cărți pentru copii de o candoare deosebită. O astfel de carte este și “Mami, te vreau lângă mine!” scrisă de Dana Predu.

Cartea cuprinde 10 poezii-poveste dedicate copiilor și mamicilor. În fiecare vers stă ascunsă dragostea de mamă pentru copilul său. După cum spune chiar autoarea, poeziile au fost scrise alături de fiica sa mai mare, fiind inspirate de toate activitățile pe care le-a făcut în primul an alături de ea. Drept urmare și poeziile sunt dedicate în cea mai mare măsură fetițelor: în poezii apare Ela, o fetiță curajoasă, prietena ei bună, gărgărița veselă, și mama iubitoare a Elei.

mami, te vreau langa mine

Poeziile sunt melodioase, ușor de repetat, fiind îndrăgite repede de copii de toate vârstele. Iar ilustrațiile realizate de Emanuela Deaconescu sunt atât de vii și frumos conturate că nu se poate să nu devii complicele Elei în aventurile și trăirile ei. În plus, cartea cuprinde și o planșă de joc pentru copii cu cifre și culori, care pe fiu-meu l-a captivat instant.

Am rugat-o pe Dana, mămica Elei din poezii, să ne spună câte ceva despre ea și activitatea ei, deoarece, după cum bine știm, mamele sunt super-eroi și pot face mii de lucruri în paralel, fără a greși și fără a se plânge de oboseală sau frustrare.

Încerc să păstrez un echilibru între rolurile pe care le am în fiecare zi. În prezent, cea mai mare parte a timpului o dedic fetelor mele, Iulia şi Ioana, care au nevoie constantă de mine. Le mulţumesc că m-au ales să le fiu mamă.

Zilnic, mă implic în proiectul de suflet Juxi Magic, prin care oferim copiilor între 1-10 ani spectacole interactive, ateliere de creaţie şi animaţie. Juxi Magic a apărut datorită fiicei mele mari, Iulia, o minune de copil activ care a avut şi are nevoie de poveşti şi activităţi diverse, Juxi fiind numele de alint al Iuliei. Am început proiectul Juxi Magic în urma cu doi ani. Îmi aduc aminte cu drag cum am scris prima poveste, am finalizat scenariul şi am pus-o în scenă, jucată integral de mine cu un decor handmade realizat tot de mine împreună cu mama mea. Copiii au răspuns pozitiv şi au îndrăgit-o pe Zâna bună Juxi. Acum echipa Juxi Magic a crescut, este formată din 4 mămici talentate care punem în scenă poveşti scrise de mine sau de Alexandra Pintea Varnava de la Mame de poveste. Avem spectacole interactive la Cărtureşti Carusel din Bucureşti, suntem prezenţi la târguri, în grădinţe şi la diverse evenimente sociale destinate părinţilor şi copiilor. Mai multe informaţii se regăsesc şi pe pagina de facebook JuxiMagic, la site încă lucrăm.

Dana Predu

O altă activitate importantă şi de suflet pentru mine este să scriu. În luna decembrie am lansat prima carte cu poezii pentru copii, “Mami, te vreau lângă mine!” şi nu vreau să mă opresc aici. Am început să lucrez la cea de-a doua carte pentru copii pe care îmi doresc să o lansez în 2017.

Periodic mai scriu şi pe blogul personal (www.blog.interpersonal.ro) unde povestesc aventuri din familie, întâmplări haioase sau noutăţi pe care le descopăr.

Încă din primele poezii este evident că micuța Ela este proiecția fetițelor Danei, Iulia şi Ioana:

Cartea este dedicată fetelor mele Iulia şi Ioana. Poeziile au fost scrise în cele 11 luni pe care le-am stat împreună cu fetiţa mea cea mare, în nopţile nedormite (am avut o bebeluşă care se trezea din oră în oră), în plimbările cu căruţul, activităţi mamă-copil.

Atunci când citim cartea la cerere, şi se întâmplă aproape în fiecare seară, Dulcica mea îmi spune: “Mami, şi noi ne-am plimbat cu căruţul.”, “Uite mami, şi tu-mi faci brioşe.”, “Da, şi noi am fost la mare şi ne-am jucat în nisip.”… Se regăseşte în toate activităţile din carte pe care le face fetiţa curajoasă Ela alături de mama ei.

Pornind de la faptul că Ela este evocată în carte ca bebeluș care abia pornește în picioare, am avut curiozitatea dacă vor urma și alte versuri care să cuprindă evoluția ei în stadiile dezvoltării și în alte contexte sau locuri. Dana ne-a lămurit:

M-am gândit şi la continuarea cărţii cu alte activităţi sau întâmplări prin care trece Ela împreună cu mama ei. Aş vrea să nu dezvălui foarte multe, sa fie surpriză în 2017. Oricum, decizia finală o voi lua alături de Dulcica mea, bazându-mă pe reacţiile şi dorinţele ei faţă de ceea ce scriu.

Îmi doresc să fie primită cartea cu drag şi ţinută cu dragoste de mânuţe jucăuşe de prichindei dornici să audă sau să citească poveşti şi poezii.

Noi ne-am bucurat de ea și este, cu siguranță, o carte pe care aș dărui-o unei fetițe cu drag!

Cartea este disponibilă la Libris, aici și la Cărturești, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Sursa foto carte: arhiva autoarei

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare