Împreună creștem cititori: Încurajați copiii să citească, dându-le alternative

de / January 23rd, 2017 / 599 vizualizari

Stilurile mai moderne de educație a copiilor pledează constant asupra oferirii de independență copiilor, subliniind importanța implicării acestora în luarea de decizii în familie. Copiii reacționează mult mai bine și mai receptiv când li se cere părerea și li se dau alternative, posibilitatea de a alege, față de situația în care o soluție le este impusă dictatorial.

Aceeași strategie trebuie aplicată și în cazul lecturii: încurajați copiii să citească, dându-le alternative.

Sugerați-le mai multe titluri din care să aleagă. Este foarte important totuși să îi îndrumați și să îi consiliați în această alegere, întrucât cărțile trebuie să fie pentru nivelul lor de citire și înțelegere. O carte prea complexă le poate tăia elanul lecturii și îi va descuraja. În schimb, o carte prea ușoară nu le va stârni interesul și dorința de a citi mai mult.

Important este și publicul: lăsați copiii să citească oricui doresc ei, le pot citi animalelor de companie, fraților, bunicilor sau vecinilor, sau pur și simplu să citească singuri, în liniște. Atmosfera trebuie să fie relaxantă și fără distrageri și, mai ales, nu trebuie să fie criticați aspru pentru eventualele greșeli de citire și/sau pronunție, ci corectați cu delicatețe.

Unii copii preferă să citească enciclopedii și cărți non-beletristice. În acest caz, dacă au întrebări, încercați să nu le răspundeți imediat, ci să le dați surse alternative de informare. Vor fi mai încântați dacă vor găsi singuri răspunsul decât dacă îl vor primi pe tavă.

alternative, ebook

Generațiile actuale preferă tehnologia în detrimentul materialelor scrise. Acest lucru se aplică și în cazul cărților: lăsați-i să aleagă între a citi o carte tipărită sau una electronică. Pe piață există o multitudine de variante de e-book reader, pentru fiecare buzunar, iar cărțile electronice au prețurile semnificativ mai scăzute decât cele tipărite.

Pe scurt, încercați să aplicați metoda alternativelor ori de câte ori întâmpinați rezistență la îndemnul de a citi. Copiii vor fi mai receptivi și, pe termen lung, le va întări încrederea în sine și în deciziile luate.

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă foto cover
Sursă foto articol 

# # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

8 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare