“To do” pentru anul 2017 în materie de citit

de / January 12th, 2017 / 413 vizualizari

Sunt un grăunte uman fragil într-o mare de universuri literare. Există literalmente mii de alegeri pe care le pot face atunci când intru în librăria online sau în cea fizică. Desigur, nu există bucurie mai mare decât aceea de a vedea că pasiunea ta, lucrul pe care-l faci cu mândrie, cu plăcere maximă și cu dedicare, este încurajat de societate și susținut de un grup considerabil de semeni. Știu că acest lucru nu se întâmpla la noi în țară, să zicem acum treizeci de ani. Posibilitățile erau mult mai restrânse, din motive bine-cuoscute pe care nu le mai detaliez.

Cert e că în prezent, numărul imens de cărți expuse și recomandate pretutindeni (poate nu chiar pretutindeni dar ce să-i faci dacă news-feed-ul meu e setat după gusturile subsemnatei) îmi cam dau peste cap procesul decizional mințuos. Astfel, am ajuns la concluzia că este nevoie de puțin mai multă disciplină și de o listă de țeluri clare pentru acest an. Scopul listei este de a citi cât mai mult și de a evita, pe cât posibil, cercurile literare vicioase. Respectiv atunci când dau peste o carte mai puțin bună și am tendința să încetinesc lectura, cartea aceea mă ține într-un fel în loc de la a trece la cărți mult mai captivante. De abandonat o carte refuz întotdeauna – asta nu se va schimba.

În continuare, lista mea de auto-educare literară pentru anul 2017:

  1. Să consult notele cărților pe Goodreads. Acest obicei este musai să fie adoptat. Chiar dacă niciodată nu vor fi toți mulțumiți, cinci stele în majoritate, precum și una două recenzii bine cotate mă vor ajuta să-mi fac o idee mai bună despre cartea pe care urmează să o citesc.
  2. Să accept mai repede lipsa chimiei. Atunci când între mine și cartea din față nu se formează o legătură prea puternică, nu are rost să mă mai cramponez. Vreau să învăț să lecturez mai repede astfel de cărți, le acord cele 2 stele de rigoare și trec mai departe.
  3. Să citesc cel puțin o serie. Am cam ocolit trilogiile și poveștile care se întind pe mai multe volume, însă vreau să lucrez la această tendință păguboasă pentru anul 2017.
  4. Să citesc cel puțin un autor pe care l-am mai citit până acum. În general, cărțile anului trecut au reprezentat primele întâlniri cu autorii respectivi. Consider că a sosit timpul ca toți autorii care mi-au plăcut să primească din partea mea și a doua sau a treia rundă de recenzii.
  5. Să creez articole interesante în jurul cărțior citite. Poate că unele mi-au ieșit și pe anul trecut. În orice caz, blogul Serial Readers, precum și secțiunea de recenzii de pe site, rămân în topul priorităților.
  6. Să încerc un gen literar nou. Sunt câteva genuri literare la care nu m-am aventurat până acum (sau nu am făcut-o de mult), de teamă să nu descopăr lipsa de potrivire. Pe de altă parte, știu că pot întâlni universuri superbe și în cadrul cărților SF, autobiografice sau polițiste. Deci, să vedem!
  7. Să scap de obiceiurile proaste. Deși n-ar trebui, ele există. Și le urăsc. Însă sunt o parte din mine de care îmi este greu să mă descotorosesc. Îmi propun, la modul cel mai serios, ca timpul prețios din viață pe care-l pierd cu acest “Față-de-carte” nesuferit (v-ați dat seama, cred, la ce mă refer) să fie înlocuit cu timp în compania unor Real Books. Aici am început deja să lucrez și este un obiectiv pe termen nedefinit.
  8. Să am propriul meu blog, despre cărți și alte cele. Mi se pare cel mai greu de realizat obiectiv și cel pe care mă tem cel mai tare că nu-l voi putea îndeplini. Un blog de calitate este precum un copil: trebuie investit timp pentru a crește și a deveni un loc pe care atât prietenii cât și necunoscuții să-l frecventeze. În condițiile în care listele de cărți bat la ușă și alte îndatoriri amenință să acapareze restul timpului, simt că un eventual blog ar necesita, poate, o buclă temporală, de măcar o săptămână de muncă dedicată. Însă pentru că viața ne îndeamnă să fim ambițioși, las acest obiectiv aici și mă voi ruga ca măcar de la vară să poată fi considerat o posibilitate reală.

Este prima dată când încep anul cu o astfel de listă. Ca o mărturisire, partea legată de cărți nu este singura unde mi-am propus o schimbare. Sper ca determinarea și consecvența să fie caracteristice acestui an, chiar dacă momentan nu știm ce povești ne coace el la umbra viitorului.

Foto: http://heymama.co

# # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

6 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare