Cine mai citește așa, în serie? Ce minciuni!

de / October 25th, 2016 / 681 vizualizari

Este o întrebare pe care o aud destul de des și care, în ultima perioadă, a ajuns să mă amuze. Mai citește lumea în ziua de azi? Da. Lumea citește. Mă amuză din simplul motiv că întrebarea e pusă de cei care, în general, nu citesc și care privesc treaba asta cu cititul din perspectiva lor îngustă. Atenție! Nu mă refer la cei care, din diverse motive, nu au timp să citească. Cunosc persoane care citesc puțin, mult mai puțin decât obișnuiau, dar care visează la clipele libere petrecute cu o carte în mână și un ceai sau o cafea alături.

Lumea citește. Oamenii din jurul meu citesc și nimic nu mă va convinge de contrariu. Că sunt cifre care atestă faptul că “tinerii din ziua de azi” nu mai citesc precum cei de ieri, că vânzările de carte au scăzut cu nu știu câte procente, că piața de carte o ia la vale –  sunt chestiuni care nu pot fi folosite ca argumente în discuția noastră, dacă lumea citește sau nu.

Despre ce vreau să vă vorbesc, de fapt.

Zilele trecute, am primit o cerere de prietenie de la un domn. Nu obișnuiesc să adaug necunoscuți în lista de prieteni, am și așa destui pe care Facebook nu mi-i arată. Totuși, sunt câteva criterii care mă pot convinge să primesc pe cineva în listă. În cazul de față, numărul mare de prieteni comuni (cititori) și faptul că e scriitor au fost deajuns. La scurt timp primesc mesaj de la dumnealui: “Serial Reader sună a nume de cititor de carduri de la Mall. Despre ce e vorba?” În primă instanță am zâmbit, apoi i-am spus ce e un Serial Reader: “înseamnă să citești carte după carte, să nu poți lua o pauză de la citit pentru că, nu-i așa, suntem mereu tentați de cărțile din jurul nostru.” Ce credeți că mi-a răspuns? “Ahhhhh, ce minciuni. Cine mai citește în ziua de azi?” Am răspuns scurt: “Noi.” Următoarea replică a fost: “Dar mințiți frumos, domnișoară.” Înainte de a mai adăuga ceva, i-am mulțumit, i-am urat o zi frumoasă și am închis conversația. Acum, că mă uit peste acea (scurtă) conversație, singura părere de rău e că l-am tutuit. Altfel, este un subiect foarte bun de dezbatere.

Citim în serie sau nu citim?

Nu știu ce a înțeles domnul cu pricina din explicația mea, dar eu – ca mulți cititori pe care îi știu – citesc. Foarte rar se întâmplă să nu am o carte începută, iar dacă se întâmplă asta e din simplul motiv că tocmai am terminat o carte care m-a zdruncinat atât de rău (sau bine) că nu pot intra în altă poveste. E stadiul de rumegare, digerare, cum vreți. Oricare dintre voi care citește acum o carte și are listoiul de alte cărți în așteptare e cititor în serie, oricare dintre voi care e în permanență atras de alte și alte cărți e cititor în serie. Să mai zic? Cred că ați înțeles unde bat.

Poate că domnul acela a dorit să facă o glumă. M-am gândit și la varianta asta, da, dar nu am găsit nimic amuzant în a da buzna pe chat-ul unui necunoscut și a-l face mincinos. Circula la un moment dat pe net un filmuleț cu un tip care se comporta în viața reală ca pe Facebook. Imaginați-vă cum ar fi ca un necunoscut să îmi vadă insigna și să mă întrebe, pe stradă, ce înseamnă Serial Reader. Eu să îi spun, iar el să-mi spună că mint, că oamenii nu mai citesc. Eu să spun că citesc și că toți prietenii mei citesc, iar el să mă facă mincinoasă din nou. Nu, nu ar fi amuzant deloc.

Voi susține mereu că oamenii citesc. O spun cu toată convingerea. Trăiesc printre cărți, mă învârt în cercuri de cititori și foarte puține au fost ocaziile în care, într-o discuție, nu am ajuns să povestesc sau să mi se povestească despre o carte minunată. Iar dacă cineva apare din senin și-mi oferă placa cu nu se citește fără a-mi da voie să-l contrazic, îi zic pa. E atât de simplu.

Ca să închei povestea mea de astăzi, vă voi spune care a fost ultima replică a domnului. Nu am putut să mai zic nimic. Rotițele mi se învârteau în gol (și s-au tot învârtit până azi, când am pus pe hârtie titlul articolului).

“Ați citit cărțile mele?”

Vă pot spune vouă, acum, doar suntem între cititori (în cercul nostru strâmt). Nu le-am citit și nu am de gând să aflu care sunt.

PS. Am terminat de citit Istoria secretă a visului și, în aceeași zi, am început Fahrenheit 451 (cartea lunii octombrie).

Lecturi plăcute să aveți!

# # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

13 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare