Obiceiuri literare (1) : Mersul pe bicicletă

de / June 27th, 2016 / 267 vizualizari

După ce am fost plecat o bună bucată de timp (din țară și din tot ce ține de partea de lectură), am aflat că unele lucruri nu se schimbă. Ce încerc să spun e că un obicei, odată format, e format pe viață.

Să ne imaginăm că am plecat într-o țară nu chiar la o aruncătură de băț și nu foarte populară în spațiul mioritic. De exemplu, să ne imaginăm că am plecat în Coreea. De Sud, desigur. Nu am reușit să obțin viză pentru cealaltă. Să ne imaginăm că din lipsă de timp, trebuie să fac eforturi ca să pot să mă concentrez asupra unei cărți, acasă lectura fiind o relaxare care își găsește loc în timpul meu zilnic fără probleme. Nu am vrut să o transform într-un job, așa că am renunțat la a citi… cărți de ficțiune. Să ne imaginăm că sunt student acolo și că pe lângă cursurile normale, am și cursuri de limbă străină.

Ideea este că există materiale, pe care să-mi exersez cititul. Învățarea unui alfabet nou te face să te simți copil, citind literă după literă, silabă după silabă, cuvânt după cuvânt. Te face să înțelegi că ai ajuns la nivelul la care ești acum (devorator de cărți) perseverând și citind puțin câte puțin, zi după zi. Obicei și exercițiu.

Întors acasă, iau o carte pe care o aveam în gând demult și citesc. În două zile (de fapt, câteva ore) e gata. Nu mi-am pierdut deloc antrenamentul.

Cititul e ca mersul pe bicicletă. E greu la început și ai căzături și julituri dar fiecare victorie e magică. Cu fiecare metru parcurs, te simți mai stăpân pe tine. Iar dacă începi din timpul copilăriei, uiți cum te chinuiai cu primii pași.

De-abia când începi să înveți alt alfabet, îți aduci aminte de primele peripeții cu litere și cuvinte și îți dai seama că e o minune că poți să citești atât de „fluent”. Să nu uităm, cititul e un obicei. Ca să îți crești nivelul (poate vrei să ajungi un ”speed reader”) trebuie să exersezi zilnic. Chiar și câteva minute sunt suficiente. Zilnic e cuvântul de bază. În special la început. Durează 21 de zile să-ți formezi un obicei, așa spun experții. După părerea mea, durează un pic mai mult, dar după ce ai practicat 21 de zile, nu-ți mai arde să renunți așa de ușor și continui până când, fără să-ți dai seama, ai un nou obicei. Felicitări!

Am deschis multe subiecte în acest articol, care sper să conducă la o serie de alte articole.

Ce am descris în rândurile de mai sus, nu a fost doar un exercițiu de imaginație.

Da, am fost plecat în Coreea de Sud.

Da, am învățat alfabetul și mă chinui cu cititul în limba lor.

Da, nu am citit cărți de ficțiune timp de 4 luni și

Da, vor urma articole despre…

1) Obiceiuri

2) Coreea de Sud

3) Literatură coreeană în România

4) Citire rapidă

Sunt un scriitor lent cu prea multe alte interese, iar provocarea mea ar fi să-mi formez un obicei și din a scrie. Iar pe tine, drag cititor, te provoc să-ți formezi un obicei din a citi. Să vedem cum ne descurcăm, fiecare cu provocarea lui.

*Foto din arhiva personala (Kyobo bookstore)

# # # # # #

Bogdan Balostin

Bogdan Balostin a descoperit lumea cuvântului scris din copilărie și de atunci nu a mai părăsit-o. Mai întâi a descoperit poveștile și apoi a trecut la literatura științifico-fantastică clasică. S-a întors din nou la poveștile pe care le citesc adulții sub eticheta de fantasy. În timpul liber îi place să citească, să călătorească și să învețe constant lucruri noi. Îl găsiți și pe: bogdanbalostin.com

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare