Dor de vampiri

de / June 26th, 2015 / 201 vizualizari

Queen-of-the-Damned-ForsakenIntr-un timp imemorabil, iti dadeai seama ca te-ai maturizat atunci cand incetai sa te mai temi de vampiri. In zilele noastre, iti dai seama ca te-ai maturizat atunci cand nu mai esti atrasa de ei.

Voi intra direct in marturisiri: primul vampir care mi-a adus o sclipire in ochi a fost Stuart Townsend in ecranizarea “Regina Damnatilor”, dupa romanul lui Anne Rice. Aspectul melancolic-misterios dublat de vocatia de star rock a lui Lestat au creat un cocktail de pasiune pe care l-am savurat o vreme. Nici cei doi magnifici din “Interviu cu un Vampir”, interpretati de Tom Cruise si Brad Pitt nu au fost mai prejos. In cazul cartilor cu vampiri, ecranizarile sunt de ajutor: de cele mai multe ori, actori aflati in floarea tineretii si pe culmile sex-appeal-ului ajung sa preia rolurile celor blestemati cu darul nemuririi.

Cu toate acestea, undeva s-a produs o intorsatura. Vampirii originali, cei care si-au facut aparitia prima data in literatura, erau mai de graba infioratori. Cartile “Dracula” a lui Bram Stoker sau “Salem’s Lot” a lui Stephen King atesta ca de fapt erau niste creaturi violente (si hidoase) de care trebuia sa ne fie teama. Exista si alte carti in care vampirii sunt portretrizati intr-un mod pe care l-am considera “necomercial”, care nu are legatura cu ochii verzi si sclipitul la lumina soarelui. Se pare ca noi, fetele, preferam detasat a doua varianta, in timp ce cititorii de sex masculin sunt inclinati spre prima.

Probabil acesta schimbare a aparut in momentul in care ideea de a te indragosti (in cel mai interzis mod posibil) de un vampir, s-a dovedit a fi o perspectiva mai placuta decat cea de a te inarma cu usturoi si cu apa sfintita, pentru a-l alunga din satul cu a carui populatie se hraneste. Ne plac vampirii inteligenti si intelepti, care chiar apeleaza la o forma de “vegetarianism” pentru a evita sa ne atinga carotida, preferand in schimb… sangele de animal.

In prezent, exista nenumarati autori de serii cu vampiri moderni si chipesi: “Jurnalele vampirilor” de L. J. Smith (cunoscuta mai ales pentru serialul care ne-a fascinat pe multi, “The Vampire Diaries”), “Vampirii din Morganville” de Rachel Caine sau “Cercul secret” de L. J Smith. Pe acestea din urma le gasiti la Elefant.ro: seria Vampirii din Morganville aici si Cercul secret aici.

La fel ca multe alte adolescente, am fost si eu fascinata de vampiri, in varianta lor seducatoare. Acum, parca sunt cam mult convinsa – si dezamagita – ca ei nu exista decat in povesti si mi-e dor de vremea in care pana si Edward Cullen reusea sa ma impresioneze.

Daca ati citit astfel de carti, fie ele clasice sau moderne, cu vampiri temuti sau “iubibili”, pe care le recomandati?

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare