Man Booker International Prize pe 2015 ajunge la Laszlo Krasznahorkai

de / May 20th, 2015 / 109 vizualizari

Laszlo KrasznahorkaiInovatorul scriitor maghiar Laszlo Krasznahorkai a fost anuntat ca fiind castigatorul premiului Man Booker International pe 2015, in cadrul ceremenoniei ce a avut loc in seara de 19 mai, la Victoria and Albert Museum din Londra.

Laszlo Krasznahorkai (61 de ani) a castigat acest trofeu pentru intreaga sa creatie literara, care cuprinde “opere magnifice pline de imaginatie si de pasiuni complexe, in care comedia umana se apropie in mod dureros de transcendenta”.

Pe lista scurta a Man Booker International Prize din acest an s-au regasit urmatorii 10 scriitori, toti aflati la prima nominalizare: Cesar Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Maryse Conde (Guadelupa), Mia Couto (Mozambic), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (Statele Unite ale Americii), Ibrahim al-Koni (Libia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), Alain Mabanckou (Congo-Brazzaville ) si Marlene van Niekerk (Africa de Sud).

Laszlo Krasznahorkai este cunoscut pentru romanele sale “The Melancholy of Resistance”, “Seiobo There Below” si “Satantango”, acesta din urma fiind adaptat in 1994 de cineastul maghiar Bela Tarr, intr-un lungmetraj epic, alb-negru, cu o durata de sapte ore, despre declinul comunismului in Europa de est.

Man Booker International Prize se acorda o data la doi ani unui autor in viata, care a publicat lucrari de fictiune in limba engleza sau ale carui opere au fost traduse deja in engleza, si este versiunea internationala a celui mai prestigios premiu literar britanic – Man Booker Prize. Insa, spre deosebire de Man Booker, care se acorda unei singure opere literare, Man Booker International Prize onoreaza intreaga creatie a unui autor.

Laureatii din anii precedenti au fost Lydia Davis (Statele Unite, 2013), Philip Roth (Statele Uite, 2011), Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) si Ismail Kadare, scriitorul albanez care a castigat acest premiu in 2005, la editia inaugurala.

Sursa

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare