Serial Readers… de prin alte tari

de / April 28th, 2015 / 127 vizualizari

Admir faptul ca Bucurestiul gazduieste o serie de evenimente dedicate iubitorilor de carti. Se organizeaza intalniri pentru schimburi de carti si targuri, precum si Bookfest (asteptat in luna mai a acestui an). Chiar daca timpul nu-mi permite sa particip la toate, ma bucur ca glasul cititorilor se face auzit, ajungand usor in numar destul de mare pentru a forma grupuri care se reunesc, fac schimb de carti si discuta despre stilurile preferate.

Daca la noi in tara cele mai multe intruniri sunt la nivel de cafenea iar fenomenul evolueaza timid, peste hotare, ele se bucura de o amploare deosebita, lucru valabil si pentru targurile de carte. Fiind fascinata de traiul din Occident, m-am gandit cum ar fi sa fiu “serial reader” intr-una din capitalele vestice si la ce evenimente literare as putea participa. Iata doar o parte dintre numeroasele posibilitati:

Londonezii “serial readeri” pot merge la evenimentele organizate de Book Slam, cel mai cunoscut club de noapte cu profil literar. Acestea sunt seri de “literatura live” care au loc lunar si constau in sesiuni de poezie sau proza citita in fata publicului la microfon. Book Slam are o traditie de 6 ani si reuneste un grup imens de cititori.

Book slam

Tot la Londra, Foyles, celebrul lant de librarii, organizeaza intalniri cu cititorii pentru a discuta despre cartile preferate. In fiecare luna este aleasa o carte, al carei subiect este dezbatut in cadrul acestor reuniuni.

foyles

La Paris, un serial reader s-ar simti ca pestele in apa. Pe langa numeroase targuri, expozitii de pe malul Senei si targuri de carte antica pentru colectionari, exista si intalniri de cluburi de carte. Una dintre comunitatile active cu profil cultural este Paris LitUp. Serile organizate de ei includ tot sesiuni “live” de lectura, care aduna cititori, scriitori si poeti parizieni. Intalnirile au loc in fiecare zi de joi la Culture Rapide, Belleville.

Seara poezie Paris

Spaniolii au o multime de targuri literare, intre care amintim Targul International de Carte – o expozitie larga de publicatii din toate genurile. Targul are loc in fiecare an la Madrid (Feria del Libro) si la Barcelona (Fira del Llibre), iar participantii pot cunoaste cei mai in voga scriitori, descoperind noi carti in format fizic si electronic. La Feria sunt peste 300 de standuri si mii de carti expuse.

Feria-de-Madrid-en-el-Parque-del-Retiro

O adevarata placere sa fii Serial Reader in Londra, Paris sau in alta capitala vestica. Pentru posibilitatea de a te bucura de astfel de evenimente, dar si pentru cea de a te delecta cu lectura la una dintre terase, pe strazile lor mai curate si umbrite, care din pacate la noi se gasesc cam rar. La fel de adevarat e ca o carte buna se citeste oriunde.

Totusi, atmosfera aia… cand va ajunge si la noi?

# #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare