Phil Klay si Evan Osnos, castigatorii National Book Awards 2014

de / November 21st, 2014 / 200 vizualizari

Osnos & KlaySaptamana aceasta s-au anuntat castigatorii celei de-a 65-a editii a galei National Book Awards: scriitorii americani Phil Klay si Evan Osnos au luat premiul pentru cea mai buna opera de fictiune si, respectiv, de non-fictiune.

Phil Klay, fost membru activ al armatei americane, a primit premiul pentru cartea sa “Redeployment”, o colectie de povestiri despre razboaiele din Irak si Afganistan, iar Evan Osnos a obtinut premiul pentru non-fictiune, acordat pentru cartea sa “Age of Ambition: Chasing Fortune, Truth, and Faith in the New China”, despre drumul Chinei spre modernizare si rolul individului si al Partidului Comunist in acest proces.

Klay, “povestitorul prin excelenta al conflictului din Irak”, a invins nume precum Rabih Alameddine, Marilynne Robinson, Anthony Doerr si Emily St. John Mandel. Pe lista scurta de la categoria non-fictiune s-au regasit lucrari semnate de Roz Chast, John Lahr, Anand Gopal si Edward O. Wilson.

Premiul pentru poezie a ajuns la autoarea Louise Gluck pentru volumul “Faithful and Virtuous Night”. Aceasta categorie a fost dominata de sexul frumos, intrucat patru dintre cei cinci finalisti au fost femei.

La sectiunea dedicata tinerilor scriitori s-a remarcat Jacqueline Woodson, cu “Brown Girl Dreaming”, in timp de distinctia pentru intreaga activitate – 2014 Medal for Distinguished Contribution to American Letters – i-a fost oferita scriitoarei de romane SF, carti de copii si nuvele, Ursula K. Le Guin.

Premiile National Books, oferite de National Book Foundation, au fost infiintate in 1950 pentru a onora cele mai bune creatii ale literaturii americane, in prezent fiind recunoscute ca unele dintre cele mai prestigioase distinctii literare. Juriul fiecarei categorii selecteaza castigatorul din lista de propuneri trimisa de editurile americane.

Sursa

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare