5 cărți pentru un suflet liniștit și o minte deschisă

de / April 8th, 2017 / 2,998 vizualizari

Deja de câteva săptămâni bune, dacă nu chiar luni, ni se tot aduce la cunoștință că acuși vine Iepurașul. Pe lângă faptul că esența Paștelui s-a pierdut și puțini mai știu care e adevărata semnificație, mulți uită și că timpul de pregătire pentru această Sărbătoare nu e pentru a cumpăra cadouri, a face curățenie generală în casă sau de a înconjura biserica fără a ști de ce, ci e pentru regăsirea echilibrului interior. E perioada în care trebuie să ne aducem aminte de sufletul nostru.

Știu că mulți spun că nu e nevoie de zile speciale ca să ne celebrăm iubirea, să ne sărbătorim mama și chestii de genul acesta, însă ritmul accelerat și îmbulzeala din zilele noastre ne demonstrează că, de fapt, chiar avem nevoie de astfel de zile. Da, ar fi ideal ca zilnic să ne exprimăm emoțiile și să fim în armonie cu noi înșine, însă de cele mai multe ori uităm sau nu dăm importanță. Pentru asta avem nevoie de aceste zile și perioade de pauză, de meditație, pentru a ne opri din tot ce facem și a ne focusa pe ceea ce contează mai mult: persoana noastră. Atât timp cât înăuntrul nostru sunt zeci de semne de întrebare, nemulțumiri și neîmpliniri, nici relațiile cu cei din jur și nici viața noastră nu vor emana armonie.

Esența postului nu e în acea abținere de la diferite produse, ci constă în a găsi o modalitate de a ne liniști sufletul, de a ne regăsi echilibrul și de a ne simți împăcați cu noi înșine. Pentru asta vă recomand să citiți măcar una din cărțile de mai jos. Da, Dumnezeu e prezent printre aceste rânduri (să nu uităm că El e centrul Sărbătorii ce se apropie!), însă lecturile nu vorbesc despre dogme și viața de apoi ci despre prezent și armonia interioară.

 

O inima curata

Romano Battaglia – O inimă curată. Scriitorul povestește despre o experiență din viața sa, când acesta a înțeles că valorile importante ce stau la baza unei vieți împlinite sunt simplitatea, credința și bunătatea. Ținând cont de aceste valori ajungem să avem o inimă curată și să restabilim echilibrul și armonia vieții noastre.

 

Evgheni Vodolazkin – Laur. Călătoria spirituală a lui Arseni și viața simplă pe care a ales-o ne demonstrează că nu e nevoie de multe pentru a fi împăcați cu noi înșine. Totodată ne atrage atenția că nu trebuie să dăm vina pe Dumnezeu pentru ceea ce ni se întâmplă, ci pe deciziile ce le-am luat și le-am pus în aplicare.

 

 

Numele lui Dumnezeu e Millostivirea

Papa Francisc – Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Este evidențiat faptul că am uitat să fim buni și empatici și că sufletul ni s-a umbrit. Nu e greu să ne revenim, să devenim blânzi, trebuie doar să vrem.

 

Oscar si Tanti Roz

Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar și Tanti Roz. Ni se prezintă un altfel de Dumnezeu, unul blând, ascultător și înțelegător, și nu așa cum ni-l scoate în evidență societatea în ziua de azi. Atât timp cât sufletul nu-și găsește alinare în Dumnezeu înseamnă că nu vorbim despre religie, ci despre absurditate.

 

Saracutul lui Dumnezeu

Nikos Kazantzakis – Sărăcuțul lui Dumnezeu. Viața Sf. Francisc de Asisi este un alt exemplu ce ne arată faptul că o viață împlinită nu constă în bogăția trupului ci în cea a sufletului. Poți fi fericit având un simplu colț de pâine și trist având tot aurul din lume. Desigur, e și cale de mijloc. Trebuie doar să avem grijă să nu ne înăsprim sufletul.

 

Recomand ca-n zilele ce ne-au rămas până la Paști (și nu numai) să ne gândim mai mult la ce e în sufletul nostru, la cum ne simțim și ce ne face să zâmbim cu adevărat. Lecturile de mai sus vă vor răspunde la multe întrebări și după vă veți simți cu siguranță sufletul mai ușor și împăcat.

Cărțile sunt disponibile la Libris.ro și la Elefant.ro. Lectură plăcută!

# # # # # # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare