Poți să citești mai mult, trebuie doar să vrei

de / March 27th, 2017 / 402 vizualizari

Îți place să citești, te relaxează și te mută într-o altă lume, într-una frumoasă, palpitantă și plină de curiozități. Îți tot spui că ți-ai dori să citești mai mult, însă nu prea îți iese. Mereu sunt alte lucruri mai importante de făcut, așa că lași pasiunea pe locul doi, dacă nu chiar pe ultimul loc. Cum să faci să-ți îndeplinești totuși acest obiectiv al sufletului tău?

Întâi de toate trebuie să faci din această pasiune o prioritate. Îți face sufletul să vibreze, să devină mai ușor? Atunci nu o mai lasă pe ultimul loc. Acordă-i mai multă importanță. Poți să citești mai mult, trebuie doar să vrei cu adevărat. Odată luată această decizie, fă în așa fel încât să-ți impui anumite reguli constructive, să accepți provocări ce te fac să citești mai mult, să te implici mai mult în această lume a cărților. Deși pare o treabă laborioasă ce necesită mult timp, nu e. Dacă acorzi mai multă importanță cititului, asta nu înseamnă că trebuie neaparat să acorzi și mai mult timp, e suficient doar să nu uiți de citit. O pagină acum, una mai târziu, se adună și contează.

La fel eram și eu. Deși îmi plăcea să citesc, mă lungeam uneori la câte o carte extrem de mult. Asta nu pentru că nu mă captiva, ci pentru că o neglijam. Apoi mi-am dat seama că cititul mă ajută mai mult decât credeam și că toate acele cărți ce s-au adunat în biblioteca mea merită citite. Poate că în ele o să găsesc răspunsurile pe care le caut la întrebările mele de zi cu zi și poate că în ele găsesc acea liniște de care are nevoie sufletul meu pentru a se reîncărca. De cele mai multe ori, chiar se-ntâmplă toate acestea. Așa că mi-am propus să mă implic mai mult.

Iată cum reușesc acum să citesc mai mult:

  • Iau mereu o carte cu mine. Nu se știe când se ivește o ocazie în care nu am ce face, trebuie să aștept etc. De exemplu când merg la doctor, călătoresc sau aștept la vreun rând. Așa că de ce să pierd timpul? Mai bine citesc o pagină, două.
  • Citesc mereu în drum spre serviciu-casă. În tramvai, în stație (când e cald afară), scot cartea și citesc. Mai arunc un ochi pe fereastră, mai privesc cerul și oamenii din jur, însă revin mai apoi la cartea din mâinile mele.
  • Chiar și în bucătărie se găsește timp de citit. Atunci când am de așteptat să fiarbă ceva sau să scot o tavă din cuptor, îmi fructific timpul de așteptare citind câteva pagini. Asta desigur, când nu am altceva de făcut, însă de obicei îmi rezolv treburile înainte.
  • La baie. Am de așteptat ca apa să se încălzească, masca de păr sau crema epilatoare să-și facă efectul? Timp numai bun de citit câteva pagini.
  • Când îmi termin celelalte treburi casnice și trebuie să aștept ca mașina de spălat să-și termine programul. Da, e timp de scos cartea, de întins în pat și de relaxat citind un capitol.
  • Înainte de a mă băga la somn citesc mai mereu câte o jumătate de oră. Așa adorm și mai ușor și visele îmi sunt mai plăcute. Iar de nu funcționează din prima și văd că încă mă foiesc prin pat, mai citesc puțin, până simt că vine momentul să-mi bag nasul în pernă.
  • Accept provocări ce îmi impun să citesc mai mult, de exemplu concursuri sau maratoane de citit. Chiar săptămâna aceasta m-am înscris la unul, “Bătălia cărților”, organizat de Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi din Iași. (Detalii aici, în caz că mai e vreun ieșean prin preajmă interesat).

  • M-am înscris în două cluburi de carte. Cel de față, Serial Readers, și Clubul de carte Iași. Așa că am teme de citit și, crede-mă, sunt cele mai faine teme. Plus că aceste cluburi de carte îmi lărgesc orizontul cultural, îmi scot la iveală autori noi și cărți extraordinare de care poate de una singură nu aș afla și mă ajută să leg noi prietenii cu oameni faini cu care pot schimba păreri despre ideile din cărți.

  • Desigur, mai sunt și acele momente când pur și simplu vreau să citesc și să nu fac nimic altceva. Atunci mă retrag cu cartea într-un locușor liniștit și îmi fac moftul.

Citind cele de mai sus, așa-i că ți-ai spus de câteva ori “Da, și eu aș putea citi atunci când…”? Ei bine, da, poți! Trebuie doar să vrei. O pagină acum, trei mai încolo, cinci mai târziu, tot e mai bine decât nimic, nu? Chiar mult mai bine! Așa că fă ceva pentru pasiunea aceasta frumoasă, fă-o să crească și să aducă roade pentru mintea și sufletul tău.

Foto: arhiva persoanală

# # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare