copiii

Împreună creștem cititori: Să fim un exemplu pentru copiii noștri!

de / February 20th, 2017 / 565 vizualizari

Copiii imită ceea ce văd la părinții lor. Ei învață prin copierea comportamentului și nu din ce aud că li se spune. Nu de puține ori avem tendința de a cataloga rezistența copiilor în fața sfaturilor primite prin încăpățânare, fără să ne gândim și să ne dăm seama că de fapt noi le transmitem mesaje contradictorii: una spunem și alta facem. Atunci când nu punem noi înșine în practică ce îl învățăm pe copil, transmitem mesajul că atunci când va crește, va avea voie să se comporte așa cum nu are voie acum, ba mai mult, ceea ce îl punem să facă e o pedeapsă.

Acest sfat se aplică și în cazul stimulării pasiunii pentru citit. Trebuie să devenim un exemplu pentru copiii noștri și să le arătăm că ‘cititul e cool’.

Alegeți o oră în fiecare zi pe care să o petreceți cu o carte în mână. Citiți împreună sau separat aceeași carte și povestiți apoi impresiile voastre despre ea. Lecturați în paralel, în același timp, cărți diferite și profitați să citiți copilului fragmente haioase sau interesante din volum, stârnindu-i astfel curiozitatea să răsfoiască și el cartea mai târziu. Alegeți o carte care v-a marcat copilăria, recomandați-o copilului și discutați apoi despre ce vă amintiți și cum i se pare lui – profitați de ocazie să depănați amintiri frumoase și să creați o legătură specială cu copilul.

Dorința de a citi se transmite prin exemplu personal. Fiți consecvenți în fapte și vorbe. Nu ați răsfoit demult o carte? Nu știți de unde să începeți? Niciodată nu e prea târziu ca să regăsiți farmecul lumii imaginare cuprinse între paginile unui roman. Recomandările Serial Readers în materie de lectură sunt un bun început! Și poate astfel răsfoiți și celelalte idei din campania #impreunacrestemcititori și ne lăsați comentarii cu idei noi și inedite!

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

 

Sursă foto

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare