Discutând despre Aventurile râmei Oli cu un băiețel de 7 ani

de / January 20th, 2017 / 585 vizualizari

Dintotdeauna am o admirație aparte pentru râme, le-am făcut protagoniste în volumul meu de poezii și colorat, Familia Râmă, am mare grijă când le întâlnesc în natură să nu le rănesc, îi povestesc lui Greuceanu despre ele. Așa că volumul Aventurile râmei Oli de Olga Gudynn s-a încadrat perfect în peisaj, fiind o poveste educativă, care le prezintă copiilor beneficiile consumului regulat de legume.

Cartea m-a impresionat încă de la început, motiv pentru care a fost povestea pe care am citit-o la evenimentul Cititori pe bicicletă (articolul aici) organizat la Timișoara. Feedback-ul copiilor a fost unul pozitiv, mi-am dat seama că nu am greșit alegând această poveste pentru lectură. Însă, pe lângă textul în sine, mi-au plăcut și paginile de la început și sfârșit, care sunt compuse din câteva cartonașe care leagă povestea de realitate (cum și de când folosesc oamenii legumele pentru menținerea unei bune stări de sănătate), un plic cu secrete și rețete bine păzite, și un mic album scrapbook, compus din imagini de colorat pentru cei mici. Deși povestea de bază este despre importanța alimentației echilibrate, Olga Gudynn abordează și o serie de alte teme interesante, precum evoluționismul, dinozaurii – buni și răi, prietenia, respectarea regulilor, ecologie și utilizarea substanțelor toxice în grădini, lecția curajului și urmarea visului, prezentarea legumelor și a beneficiilor lor, mitul ființelor sacre etc.

La Cititori pe bicicletă l-am cunoscut și pe Vlad, un băiețel de 7 ani care are ca hobby-uri autobuzele și cărțile, pasiuni susținute de mama sa cu tot dragul. Astfel, dragostea comună pentru lectură ne-a apropiat și ne-am împrietenit, iar astăzi, la jumătate de an de la prima întâlnire, schimbăm impresii online despre cărțile citite și încercăm împreună să determinăm copiii să citească mai mult. Am întrebat-o pe Georgeta, mama lui Vlad, de ce recomandă ei Aventurile Ramei Oli. Răspunsul aici:

  1. De cum deschizi cartea te captează coperta, care este ilustrată ca un jurnal ce cuprinde loc pentru secrete, cărți poștale și decupaje din ziar. Deci pentru spiritul copiilor înclinat spre aventură e un pas enorm pentru a trezi interesul pentru lectură.
  2. Ilustrațiile autoarei sunt minunate.
  3. Povestea râmei care îți împărtășește aventurile ei pline de învățăminte și încurajări nu are cum sa nu-ți placă.

 

Vlad e tare scump la vorbă, dar tot am reușit să îi rup câteva răspunsuri legat de carte…

Ce i-a plăcut cel mai mult la această carte? Desenele de pe coperți și din carte.

Care personaj i-a plăcut cel mai mult și de ce? Îmi place de Oli că are ochelari.

Ce a învățat din această carte? Oli m-a învățat să fiu curajos indiferent cât sunt de mic. (Vlad a rămas cu această impresie și mama lui a observat o reacție legată de acest aspect de fiecare dată când îi citește cartea, probabil pentru că toți copiiii spun că e mic, fiind cel mai scund din clasă).

Unde ar vrea să ajungă Oli în călătoriile sale și ce să facă acolo? La circ să dreseze animalele.

Îi mulțumesc lui Vlad că mi-a confirmat bănuielile, că lectura acestui volum este o investiție în cea mai importantă relație pe care o construim de-a lungul vieții (cu copiii noștri).

Eu m-am decis să cumpăr cartea să o ofer cadou, pentru că m-am îndrăgostit de ea și de binele pe care îl faci achiziționând-o: fiecare carte vândută va ajuta la amenajarea unui atelier de artă în Spitalul Marie Curie, pentru a însenina viața copiilor bolnavi de leucemie și cancer, Olga Gudynn donând jumătate din drepturile de autor pentru amenajarea acestui atelier. Cealaltă jumătate aparține fiului ei, Andreas, care a fost coautor și mare iubitor de animale, dorindu-și să facă voluntariat la ZOO în timpul său liber. De asemenea, Editura Pandora M va dona cărți pentru biblioteca micuților pacienți de la Spitalul Marie Curie.

Lectură plăcută, dragi copii mari și mici! și… cumpărături plăcute!

Cartea e disponibilă la Elefant, aici, la Libris, aici, și pe situl editurii Pandora M, aici >>

Foto cover: arhiva personală
Sursă foto articol: Youtube

 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul urmator

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare