literatura

Cum influențează literatura societatea în care trăim

de / December 9th, 2016 / 3,601 vizualizari

Mă întreb de foarte mult timp care sunt lucrurile care formează și influențează societatea în care trăim. După multe discuții pe această temă, am ajuns la concluzia că literatura are un rol foarte important în acest proces, iar astăzi am decis să vorbesc despre modul în care aceasta afectează viața unui om.

Pentru mine, lectura este cel mai plăcut mod de recreere. Cărțile îți oferă șansa de a călători pe tărâmuri necunoscute și de a porni în aventuri care te lasă fără suflare. Cu toate acestea, este și un mod excelent de a învăța. Așa cum s-a dovedit în nenumărate rânduri, cărțile nu numai că ne ajută să ne relaxăm, dar în ele găsim mii de lecții care ne pot ajuta să ne formăm ca oameni. Și totuși, cum și de ce ne afectează literatura?

book-photography
De-a lungul secolelor, literatura a influențat societatea și sistemul tocmai pentru că oferă idei și viziuni neexploatate asupra politicii, a justiției, a artei și a vieții personale. Un exemplu excelent sunt filozofii Greciei antice, ale căror texte despre toate subiectele pe care le-am menționat mai sus au rămas repere pentru oameni până în ziua de astăzi. Îmi veți spune, poate, că este posibil ca și tehnologia să facă acest lucru, însă cuvintele au un efect mult mai direct și mai adânc asupra noastră. Ele îți răspund la întrebări, în același timp făcându-te să gândești și să vrei să ieși în afara cutiei în care ne-am obișnuit să trăim. Tocmai acesta este cel mai important aspect al literaturii – faptul că, într-un fel, instigă la revoltă și nu o face într-un mod violent, ci prin argumente, justificări și idei pe care tu, la rându-ți, încerci să le dai mai departe, până când ele se vor răspândi și vor produce schimbarea de care este nevoie. Literatura îți arată toate aspectele vieții, din toate punctele de vedere. Când ai acces la mai multe ideologii, este imposibil să nu te întrebi care este cea corectă și de ce.

Fundația fiecărei societăți și a fiecărui sistem este tineretul. El vine nu numai cu idei revoluționare, ci și cu dorința de schimbare și cu doza necesară de curaj pentru a lupta împotriva lumii și a fricii de schimbare. Tinerii nu numai că vor să asimileze cât mai multe informații, dar o și pot face cu mult mai multă ușurință pentru că sunt mult mai deschiși la schimbări. Ei sunt însetați de înformații, pe care le caută în cărți, de unde împrumută idei mărețe de la oameni care au reușit să schimbe lumea într-un mod aparent minor. Nu numai că le împrumută, dar încearcă să le îmbunătățească, să le aplice și în viața de zi cu zi și să le dea mai departe. În acest mod, cărțile influențează viața unui om. Important este să atingi și să ajuți măcar o persoană. Până la urmă, de la câte un singur individ au pornit cele mai importante invenții de pe planeta aceasta.

Bineînțeles, în era tehnologiei în care trăim, literatura este uneori uitată și dată la schimb pe tot ce se poate accesa cu un simplu click. Problema este că, spre deosebire de tehnologie care are tendința de a te face să crezi că toate răspunsurile sunt ușoare și se pot găsi cu o bătaie din palme, lectura te face să înțelegi că pentru a schimba ceva cu adevărat, trebuie să ai fundații temeinice. Aceasta îți arată că mintea umană și procesul de a gândi sunt mult mai complexe decât am crede noi, dar că în timp și cu răbdare, acestea pot clădi ceva mult mai stabil decât tehnologia. Mintea umană nu poate distrusă cu un delete, iar omul nu poate fi dat la o parte atât de ușor. În momentul în care el conștientizează puterea de care dispune, este de neoprit. Cărțile au puterea de a arăta oamenilor că totul stă în mâinile lor, iar acesta este lucrul cel mai important și motivul pentru care atât de mulți oameni care au schimbat lumea au fost și cititori înrăiți.

Literatura reflectă, de asemenea, cultura, ideile și societatea unei națiuni într-un anumit punct în timp. Astfel, ea poate vorbi fie despre prezent, astfel accentuând greșelile și imperfecțiunile acestuia, fie de trecut, scoțând în evidență greșelile care au dus la anumite întâmplări care au afectat lumea de-a lungul secolelor. Bineînțeles, lectura îți poate arăta viitorul și repercusiunile pe care acțiunile de astăzi le pot avea asupra zilei de mâine. Oricum ar fi, cu ajutorul cărților putem preveni, putem schimba și putem crea o societate dacă nu ideală, cel puțin mai bună. Nu știu despre voi, dar eu când citesc o distopie, sunt mereu îngrozită de ideea că într-o zi, lumea va arăta la fel ca în cartea pe care o citesc.
reading books quote

Desigur, cărțile influențează și la o scală mai mică, adică pe plan personal. Sunt sigură că toți ne-am simțit atât de apropiați de un personaj fictiv, încât am încercat să îi urmăm exemplul sau să îi evităm greșelile. Poveștile creează idealuri, vise, obiective și oferă șansa de a avea o experiență, fie ea bună sau rea, fără riscul de a trăi repercusiunile. Putem, practic, învăța din greșelile altora.

Literatura va spune mereu adevăruri, va oferi noi idei și va fi o sursă de lecții mult mai accesibilă decât cea mai bună școală. Eu vă recomand din tot sufletul să citiți. Citiți orice, fără prejudecăți, dar nu o faceți inconștient. Încercați să luați ceva și să învățați din orice roman, iar apoi să împărtășiți ce ați descoperit și cu ceilalți. Numai astfel vom putea crea un viitor mai bun și mai luminos.

Foto: Pinterest.com

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare