Împreună creștem cititori: Transformați lectura într-o aventură

de / November 21st, 2016 / 440 vizualizari

Trăim tot atâtea vieți câte cărți citim – mi-a plăcut mult această idee. Iar pentru copii acest lucru este și mai pregnant. Copiii trăiesc acțiunea cărților, se identifică cu personajele, își construiesc existența din acel moment în jurul narațiunii. De aceea este extrem de important să transformați lectura într-o aventură: este distractiv, ajută copiii să își amintească mai bine cărțile citite și le dezvoltă imaginația și creativitatea.

Dacă citiți despre parc, faceți o plimbare în parc și lecturați sub un copac umbros. Imaginați cu copilul cum s-ar desfășura acțiunea în acea locație exact. Priviți oamenii din jur și încercați să identificați în ei caracteristici ale personajelor din carte. Odată finalizată o carte, încercați să faceți o excursie în locurile descrise în carte și rememorați povestea. Știind că urmează o excursie cu familia, copiii vor parcurge mai atent cartea, pentru a-și putea aminti la momentul oportun detaliile interesante.

Dacă o excursie nu este posibilă sau este inoportună, vizionați filmul inspirat din carte. Copiii europeni petrec o medie de 2 ore pe zi în fața televizorului – mai mult de un sfert din timpul lor liber, ceea ce nu numai că îi expune la un vocabular foarte redus, dar nici nu îi ajută dezvoltarea competențelor cheie de alfabetizare care îi va pregăti pentru viitor. Așadar, îmbinați fascinația pentru televizor cu iubirea de lectură: vizionați filmele inspirate de cărțile citite. Pregătiți vizionarea citind mai întâi cartea, discutând subiectul, subliniind aspectele importante, caracteristicile personajelor. Comparați împreună cele două versiuni ale poveștii, subliniind diferențele și asemănările. Astfel ei își vor fixa mult mai bine cunoștințele și narațiunea poveștii și își vor folosi imaginația în a regăsi personajele cărții în străinii din jurul lor.

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă foto cover

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare