Împreună creștem cititori: Creați „spații de lectură” destinate copiilor

de / October 24th, 2016 / 699 vizualizari

Ca lectura să fie cât mai plăcută și relaxantă pentru copii, aceștia trebuie să aibă toate condițiile potrivite: luminozitate, temperatură, umiditate, intimitate. În general, camerele copiilor sunt pline de distrageri: jucării, gadgeturi… puține îl îmbie pe copil să citească. Ba mai mult, când vine vorba de amenajarea unei camere pentru copii, părinții se lovesc de obicei de problema spațiului, care aproape întotdeauna este prea mic pentru nevoile copiilor. De aceea crearea unor spații, cu jucării și mobilier care să le ofere posibilitatea să citească în timp ce se joacă este esențială. Este, conform psihologilor, abordarea ideală, deoarece pentru cei mici întreaga lume e un loc de joacă, aşa că de ce să nu le transformăm spaţiile în care îşi petrec timpul în locuri care să le dezvolte creativitatea, îndemânarea, inteligenţa şi, în cazul nostru, să le crească pofta pentru citit?

Lăsați copilul să își găsească poziția preferată de citit și susțineți-l. Fiecare dintre noi se simte relaxat într-o altă poziție, nu suntem cu toții la fel (unii preferă să citească întinși în pat, alții se ghemuiesc într-un colț al camerei, alții pur și simplu preferă să stea pe pervazul ferestrei).

Nu trebuie să fie ceva extravagant, copiii au nevoie doar să știe că e locul lor. Ca să fie și mai distractiv, le puteți face un spațiu doar pentru citit (găsiți enorm de multe idei pe Pinterest sau vă puteți inspira din articolul nostru: 15 colțuri de lectură pentru micii cititori în serie).

La nivelul școlilor, această idee poate fi explorată și exploatată extrem de creativ. La ora actuală, bibliotecile sunt acele spații reci, neprimitoare, unde copiii intră cu teamă, pentru a nu întrerupe liniștea de mormânt. Sălile de lectură sunt mici sau inexistente, copiii nu se simt relaxați și în largul lor, astfel că nu sunt îmbiați să își petreacă timpul liber la bibliotecă. Însă, cu puțină bunăvoință și un minim efort, lucrurile pot sta atât de diferit! Colegii de la Bookaholic au surprins cu entuziasm două astfel de idei (articolul aici).

În cazul copiilor, creativitatea este cuvântul cheie. Fiți creativi, imaginați-vă / amintiți-vă ce v-ați dorit voi în copilărie și puneți în practică! Veți fi surprinși de reacțiile copiilor!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă cover foto

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare