Împreună creștem cititori: Citind unui toddler

de / October 10th, 2016 / 353 vizualizari

Ați văzut vreodată un toddler stând locului (fără a fi bolnav)? Eu nu am văzut și nici nu îmi doresc să văd. Copiii trebuie să fie activi, exploratori, curioși.

Și cu toate astea, la această vârstă se sădește copiilor plăcerea de a citi. Lăsați-i să ia cărțile în mână, să le miroasă, să mute paginile etc. Citiți-le cu voce tare poveștile, arătându-le imaginile și încercând să preziceți ce urmează să se întâmple pe baza ilustrațiilor. Citiți aceeași poveste ori de câte ori își dorește copilul. Repetiția ajută la o mai bună înțelegere a textului și la îmbogățirea vocabularului, deoarece la a doua citire copilul va cunoaște deja conținutul poveștii și va fi mult mai atent la cuvinte și propoziții.

Așa cum un copil își dezvoltă competențele lingvistice cu mult timp înainte de a putea vorbi, așa își dezvoltă și pasiunea pentru lectură cu mult timp înainte de a putea citi. Copiii își dezvoltă cea mai mare parte din capacitatea lor de învățare în primii trei ani de viață, atunci când creierele lor cresc până la 90% din greutatea lor la maturitate. Creierul copilului în această perioadă este ca un burete: absoarbe orice informație, sinapsele deja existente sunt consolidate și se formează neuroni și sinapse noi.

Prin joc, copiii cunosc lumea care îi înconjoară. De la primul cântec de leagăn la dramatizarea poveștii favorite, muzica și alte arte creative stimulează vocabularul și dezvoltarea deprinderilor lingvistice. Mulți medici pediatri din Statele Unite ale Americii cred că un copil care nu a avut o carte sau nu a ascultat o poveste nu este un copil complet sănătos. A citi cu voce tare copiilor de vârstă mică este atât de important, încât Academia Americană de Pediatrie recomandă ca medicii să prescrie activități de lectură alături de sfaturile date părinților la controalele regulate.

Lăsați copilul să aleagă cartea, fie când mergeți să îi cumpărați cărți noi, fie când citiți înainte de culcare. Creați cadrul prin care să vă introduceți în atmosfera de lectură și de a încheia timpul de citit: o poveste trebuie să înceapă mereu cu „a fost odată ca niciodată”, ceea ce definește în mintea copilului timpul acțiunii, și să se încheie cu un stereotip de genul „și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa” sau un altul, la alegere, care să definească sfârșitul poveștii și trecerea la realitate. Încercați să interpretați pe voci diferite, cu gesturi și mișcări ale personajelor din carte și cântați împreună ori de câte ori apare ocazia, pe parcursul poveștii. Lăsați copilul să completeze propozițiile pe care deja le știe, în urma citirii repetate a aceleiași povești: să continue ceea ce spun personajele principale și să treacă imediat la verbul care exprimă prima acțiune – în acest mod copilul înțelege când / cine / ce face și așteaptă continuarea poveștii cu detalii.

Permiteți copilului: să se miște și să imite mișcările și sunetele diverselor personaje în timpul poveștii, să aleagă cartea și să o țină, cât timp îi citiți, să întoarcă paginile, să aleagă aceeași carte în repetate rânduri, chiar dacă v-ați plictisit de aceeași poveste.

Dacă observați că cel mic nu are răbdare să stea locului, lângă părinte, când i se citește, nu vă impacientați. Citiți în continuare, permițând copilului să se joace între timp. Cu siguranță ei vă ascultă, chiar dacă par să nu se concentreze exclusiv pe lectura cărții. Treptat, vor deveni curioși și de imagini, vor veni să exploreze și cartea, vor petrece puțin timp răsfoind, urmărind, se vor întoarce iar la joacă, însă obiectivul nostru este de a-i expune la povestea în sine, cu toate beneficiile ei, și de a-i face să aprecieze lectura când vor crește mari, nu de a-i ține lângă noi.

La această vârstă, copiii apreciază poveștile scurte, de maxim 15 minute, cărțile viu colorate, cu imagini clare și scene bine definite, jocurile lingvistice, rimele, ritmul și aliterațiile sau repetițiile. Alegeți povești prin care puteți corecta comportamente nedorite ale copilului sau puteți introduce evenimente viitoare care vor marca evoluția copilului și/sau a familiei (venirea unui nou frățior, începerea grădiniței etc.). Succesul este garantat (după încercări multiple de lectură împreună)!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă foto

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare