Miss Peregrine: odă particularităților

de / October 8th, 2016 / 611 vizualizari

miss-peregrineStay peculiar.

Filmele lui Tim Burton exercită o fascinație greu de explicat asupra mea, iar dacă la baza lor stă o carte, atunci interesul meu crește exponențial. Așa că m-am dus la Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children pregătită de un regal vizual. Ar fi trebuit să îmi înfrânez puțin așteptările, totuși, întrucât în loc de specialitatea casei am primit o tocăniță care nu prea ține de foame.

Mie mi s-a părut că filmul în cauză are mai puțin de-a face cu Tim Burton și mai mult cu X-Men (nu degeaba împarte același scenarist cu X-Men: First Class & Days of Future Past și anume, Jane Goldman). Dar, deși atât mutanții X, cât și copiii deosebiți ai domnișoarei Peregrine sunt niște simpatici, ceva nu m-a convins – ba, pe alocuri, chiar m-a plictisit. De obicei, oricât de gotică și întunecată era atmosfera din peliculele lui Burton, finalul mă găsea cu zâmbetul pe buze. De data asta, la final eram doar ușurată că s-a terminat. Primul film, cel puțin, pentru că mai sunt încă 2 cărți, deci există potențial pentru o continuare.

După moartea bunicului său, Jake Portman (Asa Butterfield) găsește indicii care îl poartă către un refugiu secret, cunoscut drept Căminul Domnișoarei Peregrine pentru Copii Ciudați. Aici, pe măsură ce află mai multe despre rezidenții acestuia și despre particularitățile lor neobișnuite, Jake ajunge să se descopere pe sine și propriile sale abilități.

Cum spuneam, copiii îmi plac, cu tot cu colții din ceafă, încălțările a la Lady Gaga, roiurile de albine sau măștile de mumie egipteană. Filmul nu reușește să mă convingă că abilitatea lui Jake de a vedea hidoșeniile alea tentaculare (Hollows, adicătelea) este mai cu moț decât toate celelalte la un loc, așa că nu i-am înțeles statutul privilegiat. Cartea lui Ransom Riggs se pare că este mult mai clară în această privință dar, mă văd nevoită să recunosc, filmul nu m-a făcut să vreau să o citesc. Cu toate acestea, am auzit doar cuvinte elogioase despre cărțile din seria Miss Peregrine, așa că nu se știe niciodată ce lecturi îmi mai rezervă viitorul.

Revenind la filmul nostru, nu pot să îmi dau seama ce anume mi-a știrbit entuziasmul. Cu câțiva ani în urmă, poate aș fi răspuns că lipsa lui Johnny Depp din distribuție. Acum, nici măcar Johnny nu cred că ar fi salvat situația. Eva Green este perfectă în rolul domnișoarei Peregrine, dar interpretarea ei genială nu transformă filmul într-unul memorabil.

Photo Credit: Jay Maidment.

Photo Credit: Jay Maidment.

Vă sfătuiesc, totuși, să nu vă lăsați descurajați de cuvintele mele. Dacă sunteți fani Tim Burton, efecte 3D (deși eu nu am remarcat unul anume), al unuia dintre actori sau ai cărții, eu zic că merită o șansă. Nu este cel mai slab film, dar este cea mai mare dezamăgire a anului pentru mine. Simț că se putea mai mult, mult mai mult. Aștept să mă contraziceți.

P.S: Dacă mă întrebați pe mine, adevărata abilitate a lui Jake este alta, exprimată cel mai bine de Emma Bloom: “You don’t have to make us feel safe, because you’ve made us feel brave”.

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare