Săptămâna cărților interzise, o ocazie de a sărbători libertatea de exprimare

de / September 28th, 2016 / 422 vizualizari

Săptămâna aceasta se desfășoară un eveniment foarte important pentru cititorii din întreaga lume și unul care cu siguranță merită amintit. Ultima săptămână din septembrie a fost desemnată  “Săptămâna cărților interzise”,  lucru celebrat cum se cuvine în fiecare an, încă din 1982.

bannedbooksweek

Înființată de Judy Krug și promovată de Asociația Bibliotecilor din America (American Library Association) și Amnesty International, campania aceasta sărbătorește libertatea de a citi orice, oricât de diferit ar fi punctul de vedere al unui scriitor. Practic, această campanie luptă pentru autorii care au fost persecutați pentru viziunile lor ”neortodoxe” și încearcă să reamintească lumii de ce este important să citim cărți care ies din tiparele cu care ne-am obișnuit.

Interzicerea cărților este un fenomen destul de vechi și, din păcate, mult prea practicat în lume. Deși mulți dintre noi tindem să credem că această practică nu mai este una comună și că am trecut de stadiul în care libertatea de exprimare este un lucru care trebuie oprit, nu este așa. În anumite țări încă se pune cenzură pe cărți din motive politice, religioase, morale sau pur comerciale. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, cărțile YA sunt interzise la orele de literatură din școli din cauza plângerilor făcute de părinți, care consideră că subiectele abordate în aceste cărți nu sunt adecvate pentru elevi.

censorshipDe-a lungul timpului, numeroși scriitori faimoși au întâmpinat greutăți în a-și publica scrierile în anumite țări, fie că vorbim despre cărți, eseuri, poezii sau piese de teatru. Majoritatea sunt scriitori clasici contemporani care acum se studiază în școli și sunt citiți la ordinea zilei de mii de oameni din întreaga lume. Printre aceștia merită menționați George Orwell cu ”Ferma Animalelor”, Joseph Heller cu ”Catch-22”, Anne Frank cu jurnalul pe care l-a scris în captivitate, Mary Shelley cu ”Frankenstein”, Vladimir Nabokov cu ”Lolita”, Dan Brown cu ”Codul lui Da Vinci” și ”Căutând-o pe Alaska” de John Green. Înțelegeți, deci, că nu este vorba numai despre trecut când vorbim despre cenzurarea cărților. Acest lucru se întâmplă în zilele noastre, în țări precum China, Africa de Sud, Liban și multe altele. Motivele sunt, desigur, politice, religioase sau morale.

În timpul săptămânii cărților interzise au loc diverse evenimente care să încurajeze libertatea de exprimare și cea intelectuală. În școli, copii sunt încurajați să citească lucrări care au fost sau sunt interzise, se organizează vizite la biblioteci sau se țin diverse discursuri despre importanța libertății de a citi orice. În anumite librării se afișează postere informative despre această campanie și sunt promovate în special cărțile care au fost sau sunt considerate neadecvate. Mai multe detalii despre această campanie și despre evenimentele organizate anul acesta puteți citi pe site-ul American Library Association.

Din punctul meu de vedere, această săptămână este una foarte importantă și ar trebui să i se acorde mult mai multă atenție. Am fost dintotdeauna o fermă susținătoare a libertății de exprimare și consider că aceasta trebuie încurajată cât mai mult, în special în școli. Copii trebuie să învețe că a se exprima este un drept pe care fiecare om îl are și pe care ar trebui să și-l folosească în fiecare zi, indiferent cât de diferite sunt opiniile persoanei respective. Dimpotrivă, cu cât mai diferite și mai originale gândurile, cu atât mai multe șanse de a trăi într-o lume mai bună. Copiii care învață să gândească liber astăzi vor fi oamenii cu inițiativă de mâine. O voi cita acum pe profesoara mea de latină care s-a uitat la noi într-o zi și ne-a spus că dacă ieșim de pe băncile școlii fără a fi învățat să punem la îndoială ce spune interlocutorul nostru și să gândim pentru noi, degeaba am petrecut 12 ani în școală”.

freadomAm citit destul de multe cărți care au fost cândva interzise și pot garanta faptul că merită citite. Nu numai că sunt cărți foarte bune, cu multă substanță, dar spun și adevăruri necesare despre societatea noastră și despre sistemul în care trăim. Cărțile care ies din tiparele obișnuite deschid, cu siguranță, mințile cititorilor și îi fac să își pună întrebări. Iar pentru mine, o carte care reușește să facă asta este o carte pe care trebuie să o citească toată lumea. Ne-am obișnuit să ne luăm după majoritate și prea des uităm să ne punem întrebări și să punem la îndoială anumite aspecte ale vieții noastre.

Sărbătoriți săptămâna cărților interzise nu numai pentru cărțile bune pe care aveți ocazia să le descoperiți și să le citiți, ci și pentru că este o ocazie bună de a reaminti lumii că a gândi diferit nu este o crimă. Citiți cât mai mult, gândiți cât mai diferit și ieșiți din tipare în fiecare zi!

Sursa foto

# # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare