Cărți iubite de celebrități

de / July 28th, 2016 / 329 vizualizari

Nu e nimic surprinzător în faptul că anumite mesaje din cărți ajung la sufletul celor care sunt urcați pe piedestaluri. Cei care fie au cucerit ecranele prin carismă sau prin talent actoricesc, fie au pornit afaceri mici cu rezultate spectaculoase, au avut propriile lor surse de inspirație. Iar între aceste surse de inspirație se regăsesc și cărți cu care au adormit cândva sub pernă. Pentru că, spre deosebire de vorbele care trec și de reflectoarele care se sting, cuvintele din cărți rămân tipărite pentru totdeauna. Iar un om care poate câștiga admirația a miliarde de alți oameni, e suficient de isteț încât să cunoască acest lucru. Cărțile care au intrat în grațiile unor persoane cu realizări însemnate merită așadar atenția noastră. Mai mult, n-ar strica o lectură atentă a acestora, pentru a descoperi poate o cale către succese mai mici sau mai mari, în propriul nostru univers.

1.“Alchimistul” (Paulo Coelho) – Madonna și Oprah Winfrey

Personal nu am găsit prea mare inspirație în cărțile lui Coelho (aici includem și “Alchimistul”). Și astfel m-am abătut (și mai mult) din calea unei cariere remarcabile în show-biz. Atât Madonna, cât și Oprah Winfrey, au declarat faptul că această carte le-a schimbat viața, Madonna fiind cea care i-a recomandat-o cu entuziasm lui Oprah încă din anul 1996.

2. “Rămășițele zilei” (Kazuo Ishiguro) și Jeff Bezos

În anul 1995, Jeff Bezos s-a mutat din New York în Seattle pentru a pune bazele propriei sale afaceri. La început, compania era o simplă librărie on-line, Jeff fiind pasionat de cărți. Bezos și-a găsit inspirația în “Rămășițele zilei”, considerând-o de o perfecțiune aproape imposibilă. La fel de imposibil precum părea la început ca micuța librărie să devină Amazon.com, unul dintre cele mai de succes business-uri on-line.

3 . “Ultimul Mohican” (James Fenimore Cooper) și Steven Spielberg

Chiar dacă Steven Spielberg nu a regizat versiunea cinematografică a “Ultimului Mohican”, această carte este preferata sa din toate timpurile. Probabil războiul dintre Franța și Marea Britanie, petrecut acum mai mult 200 de ani, a înflorit într-un fel imaginația regizorului, pregătindu-l pentru capodoperele cinematografice pe care le cunoaștem.

4. “Micul print” (Antoine de Saint-Exupery) și James Dean

Cartea preferată a actorului James Dean este “Micul print”, descrisă de autorul său ca fiind o “carte de copii scrisă pentru adulți”. Povestea este despre irosirea vieții de adult și riscul de a nu-ți păstra mintea deschisă, pentru a fi mereu curios de tot ce se întâmplă în jur. Chiar și pe mormântul lui Dean se află inscripționat citatul său preferat din carte: “Ceea ce este esențial, nu este vizibil ochiului”.

5. “Eneida” (Vergiliu) și Mark Zuckerberg

Fondatorul Facebook este pasionat de literatura antică, iar Eneida a citit-o pe vremea liceului, în timp ce studia limba latină. Fiind inspirat de ambiția troianului Eneas de a construi un regat care “nu cunoaște granițe în timp și măreție”, Mark a construit ceea ce cunoaștem astăzi, mult prea bine, cu toții.

6. “Frații Karamazov” (F. Dostoievski) și Hillary Clinton

Cartea lui Dostoievski a impresionat-o pe fosta primă doamnă a Americii, actual candidat la președinție, numărându-se printre cărțile sale favorite. Preferința îi este împărțită și de Laura Bush, o altă fostă primă doamnă a Statelor Unite. E cam greu de crezut că aceste femei s-ar lăsa vreodată captivate de o carte chick-lit sau de una romantică, în care să-și regăsească sensibilitățile și temerile. Dar nu se știe niciodată…

# # # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare