File de jurnal: cititor în Vama Veche

de / July 22nd, 2016 / 407 vizualizari

Săptămâna trecută, joi, eram încă la plajă. Priveam marea și cerul înalt, mă mutam de la soare la umbră și de la umbră la soare, citeam și, din când în când, închideam ochii lăsând muzica valurilor să mă poarte către lumea viselor. A fost una dintre puținele vacanțe în care aparatul foto a stat ascuns pe fundul genții de plajă. Da, am făcut câteva poze, dar prea puține comparativ cu alți ani.

Serial Readers2

Este al treilea an în care am ajuns în Vamă. Imaginile nu s-au schimbat, starea de bine nici atât. Poate acesta este motivul pentru care pozatul a trecut într-un plan secund sau poate pentru că am stat doar patru zile. Vacanțele sunt întotdeauna prea scurte. Fie că am la dispoziție o săptămână, două săptămâni sau mai mult (ce să mai zic de patru zile?!), parcă aș mai sta o zi, măcar una. Ți se întâmplă și ție, nu-i așa? Au fost ani în care am reușit să obțin acea „încă o zi”, însă entuziasmul nu mai era aceleși. Ziua în plus era ca un pansament. Știam că la finalul ei tot pe drum spre casă voi fi, spre realitate.

Am purtat și anul acesta discuția aceea cu mai stăm, plecăm, am putea sta, dar mai bine nu. Am decis să ne întoarcem. În timp ce făceam bagajele (urăsc să fac bagaje!), am realizat că nu folosisem aparatul foto. L-am lăsat deoparte și, pe plajă – plaja de dinainte de plecare, cum altfel? -, am plecat la plimbare. Nu-mi trebuiau multe fotografii, doar câteva de pus în albumul cu titlul Vamă: iulie 2016.

Serial Readers6

Printre cele câteva zeci de poze făcute în acea zi, am regăsit imagini cu cititori. Fiecare dintre ei este o poveste. Unul citea și se încrunta, altul râdea, o doamnă își ștergea discret o lacrimă. E ceva cu cititul pe plaja… În ziua în care am terminat cartea pe care o aveam începută, pe la șase, când soarele nu mai ardea, în jurul meu era liniște. Prietenii îmi erau prinși în poveștile lor, oamenii de pe lângă noi citeau și ei. Bucata aceea de plajă cu șezlonguri verzi era ca un spațiu de lectură. Cei care treceau pe lângă noi încetau sau mai vorbească sau vorbeau în șoaptă. Din când în când, cățelul unui cuplu care stătea aproape de apă lătra scurt, parcă pentru a-și atenționa stăpânii că îl ignoraseră cam mult.

Serial Readers3

Serial Readers1

Serial Readers4

Și cum să nu citești acolo? Peste tot te lovești de cărți. În capătul Străzii Principale cei de la editura Nemira au plantat de câțiva ani o căsuță unde găsești sute de titluri la prețuri estivale. Înainte de plecare am intrat să schimb două vorbe cu doamna de acolo și să fac câteva poze. Mi-a spus că se vând cărțile, că oamenii intră și cumpără. Am întrebat, evident, care sunt cele mai solicitate titluri și dacă se dau și cărțile cartonate. Mi-a spus, spre uimirea mea, că se se vând și acelea cartonate, în special cele semnate de G.R.R Martin, dar că cele mai cerute sunt cărțile Rodicăi Ojog Brașoveanu, ale lui Stephen King și cărți din colecția Nautilus. I-am mulțumim pentru amabilitate, nu înainte de a cumpăra și eu o carte. Am luat un titlu semnat de Stephen King, Misery, cadou pentru o prietenă.

Serial Readers - Nemira

Serial Readers - Nemira2

La câteva minute distanță e Biblioteca înconjurată de Plaja de Carte. Cei care vor să împrumute cărți, au de unde alege. Fie că ești maniac, așa ca mine, și ajungi la mare cu papornița de cărți, fie că ai plecat în fugă, cu rucsacul în spate și fără o carte la tine, nu ești în pericol de a rămâne fără materie primă. În cel mai rău caz, faci rost de un ebook (sunt atâtea librării și situri cu ebook-uri gratuite!) și citești de pe telefon. Bateria să te țină, nu că nu ar fi soluții și în cazul acesta.

Serial Readers - Biblioteca

Serial Readers - Plaja de carte

Mi-e dragă Vama, cu locurile și oamenii ei, cu apa aproape turcoaz și cerul minunat de albastru. Cred că este cea mai frumoasă descoperire a ultimilor ani, este locul în care orice cititor s-ar simți în lumea lui. Am ajuns acasă cu mirosul de mare în păr. L-am păstrat pentru încă o zi. A fost ziua în care am terminat cartea începută la malul mării, acea „încă o zi” la care renunțasem.

Serial Readers7

Serial Readers - insigna

Voi pe unde v-ați petrecut vacanța sau unde aveți de gând să o petreceți? Vă aștept cu impresii! Între timp eu mă apuc de făcut bagaje. Mă pregătesc pentru o nouă și ultimă vacanță pe anul acesta, tot cu mare și soare. Revin cu impresii!

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare