Obiceiuri literare (2): Cum am renunțat la Goodreads?

de / July 11th, 2016 / 751 vizualizari

Hai să pornim în forță. Pentru cei care nu știu, Goodreads este o platformă online în care poți să-ți afișezi cărțile pe care le citești în prezent pentru ca toți prietenii tăi să vadă. Ba chiar poți să spui și la ce pagină ai ajuns. E ca un instagram, doar că în loc de poze cu mâncare, afișezi coperta cărții și pagina la care ești să vadă toată lumea intelectuală…

Bun, gata cu introducerea. Dacă nu ai folosit încă platforma și citești mult sau poate încerci să termini măcar o carte anul ăsta, eu zic să încerci. Poate fi o sursă de motivație. Pentru mine așa a fost la început. De fapt, poți folosi serviciul atât pentru motivație interioară, cât și pentru motivație exterioară, să vadă toți prietenii tăi ce cărți mișto citești. Poate că îi vei convinge și pe ei… Totuși, dacă vrei să citești, eu zic să dai log out și să deschizi cartea aia care așteaptă pe marginea biroului. Da, aia, știi despre care vorbesc.

Eu am început să folosesc Goodreads ca o metodă de contorizare a cărților pe care le-am citit și pentru plăcerea personală: să văd cum se înmulțește grămada de cărți terminate… grămada de cărți care mi-au plăcut, adică. Am standarde, totuși. Calitate vs cantitate.

Așa cum menționam în partea întâi a articolului, după o perioadă în care nu am citit nicio carte cap-coadă, perioadă în care lista mea pe Goodreads era zero (zero d-ală mare), am avut o revelație. Revelații. Dar astăzi va împărtășesc doar una. Nu am nevoie de nimeni care să-mi spună ce să fac sau să-mi amintească că nu am terminat cartea X, că prietenul Y a citit Fluturi, că romanul pe care l-am început este de tot râsul (aka multe recenzii negative) și ar fi bine să renunț la el. Mi-am dat seama că nu citesc pentru că trebuie. Așa cum poate îți iei doza de divertisment de la reclamele TV și informațiile de la știrile de la ora cinci, eu prefer să folosesc cărți. Da, poate citesc cărți proaste de la care învăț ceva (cum sa nu scriu așa ceva), poate citesc cărți bune de la care nu învăț nimic (pur divertisment, dar cartea asta e bestiala, trebuie să o citești. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă!!!).

Așadar, cum am renunțat?

Simplu, am devenit mai eficient. Avem 24 de ore într-o zi (Ok, nu chiar 24, decât dacă ești un robot cu insomnii). Și avem o obligație față de noi să facem lucrurile care contează. Dacă pentru mine contează mai mult să mă uit la videoclipuri amuzante cu mâțe pe Youtube decât să postez ce carte am mai citit, atunci asta o să fac. Știu acum că a citi face parte din personalitatea mea și probabil poți să-mi iei asta pentru un timp. Dar nu mai mult.

Obicei bun, obicei prost, numai tu poți să decizi. Te provoc să-mi spui cum te lauzi cu cărțile citite? La o ieșire cu prietenii/prietenele? Pe rețele de socializare? La muncă? Sau nu spui la nimeni, e secretul tău?

Prima parte a articolului o găsiți aici .

Foto: Picjumbo.com

# # # #

Bogdan Balostin

Bogdan Balostin a descoperit lumea cuvântului scris din copilărie și de atunci nu a mai părăsit-o. Mai întâi a descoperit poveștile și apoi a trecut la literatura științifico-fantastică clasică. S-a întors din nou la poveștile pe care le citesc adulții sub eticheta de fantasy. În timpul liber îi place să citească, să călătorească și să învețe constant lucruri noi. Îl găsiți și pe: bogdanbalostin.com

7 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare