O altfel de bibliotecă: cărţile miniaturale

de / June 8th, 2016 / 1,194 vizualizari

Istoria cărților miniaturale se pierde în negura timpului, însă au devenit foarte populare în ultimele decenii ale secolului XIX, fiind ușor de transportat și ascuns. Cu dimensiuni între 10 și 80 de milimetri, marea majoritate a acestor cărți era îmbrăcată în piele marocană, poleite cu aur și decorate cu xilogravuri, gravuri și inscripționări.

carti miniaturale3

Ambrosius Lobwasser: Die Psalme Davids: Nach fransösischer Melodeij in Teutsch Reimen gebracht. Basel, 1659 (o carte în miniatură cu coperta confecționată din carapace de broască țestoasă)

Astfel de cărți fac deliciul colecționarilor, deoarece sunt excentrice și inedite, putând fi citite doar cu ajutorul unei lupe. Acest subiect a fascinat foarte mulți colecționari, astfel că încercarea de a tipări cel mai mic volum posibil nu s-a oprit, oamenii străduindu-se să creeze cărți miniaturale folosind chiar și nanotehnologia.

Sun Tzu Art of War

 

Cel mai mic volum miniatural (până la ora actuală) a fost tipărit în anul 2007 în laboratoarele Nano Imaging la Universitatea Simon Fraser din Vancouver, Canada, sub atenta îngrijire a cercetătorilor Li Yang și Karen Kavanagh: Teeny Ted from Turnip Town, o poveste de Malcolm Douglas Chaplin. Cartea are dimensiunea 0.07 mm x 0.10 mm, iar literele sunt sculptate în 30 de microtablete pe o bucată lustruită de silicon cristalin (dielectricul ce stă la baza celulelor fotovoltaice) cu ajutorul unei raze de ioni de galiu cu diametru minim de 7 nanometri (pentru comparație, vârful unui ac are diametrul de 2mm).

Până în 2012, când acest record a fost documentat în Cartea Recordurilor, volumul considerat cel mai mic în lume a fost Old King Cole, într-o ediție pentru copii tipărită de Editura Gleniffer Press în Paisley, Scoția, în 1985, având doar 0.9mm. Volumul a fost tipărit folosind litografie offset, care este o versiune a metodei tradiționale Gutenberg.

carti miniaturale4

carti miniaturale5

Un alt volum miniatural fascinant este Shiki nu Kusabana (Flori de anotimpuri), un ghid ilustrat al florei japoneze, care are 22 de pagini, dar este mai mică decât ochiul unui ac: ea măsoară doar 0.75mm și are literele de 0.01mm.

Fougasse - casa de papusi

Basmul lui Fougasse pentru Casa de păpuși a Reginei Maria

Tipografia scoțiană Gleniffer Press s-a inspirat în această inițiativă din activitatea unui alt editor scoțian, David Bryce, care a făcut o avere tipărind în miniatură Biblii și alte opere religioase la începutul secolului XX. Cel mai adesea, cărțile lui Bryce veneau însoțite de un lănțișor, pentru a putea fi purtate în jurul gâtului și aveau inclusă o lupă, pentru a putea fi citite. Portabilitatea le-a adus un succes deosebit, iar Bryce era mândru îndeosebi de lizibilitatea textelor pe care le producea. De-a lungul activității sale, a publicat sute de mii de cărți miniaturale, dintre care cele mai extraordinare sunt o Biblie publicată pentru a sărbători încoronarea lui Edward al VII-lea, ediții în miniatură ale Coranului și ale Bhagavad Gita, dar și o antologie a imnurilor naționale ale țărilor aliate în Primul Război Mondial.

carti minuaturale2

 

Reading the small print … a miniscule book of Robert Burns poems, which features in the exhibition.

O concluzie? Nu prea… eu sunt fascinată!

 

Câteva astfel de cărți găsiți pe situl prietenilor de la Books-Express aici >>

*Imagini salvate de mine de pe Pinterest.com

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare