Credeți că cititorii pot fi educați?

de / April 8th, 2016 / 281 vizualizari

De curând am fost la o întâlnire, un curs-experiement cu tema Prin ochii cititorului sau cum se leagă scrisul de lectură*. Una dintre întrebările care au apărut pe parcursul întâlnirii și care mi-au dat de gândit a fost aceea a educării cititorilor. Concret, pot fi cititorii educați să citească și altceva decât ce citesc de obicei?

ce citim

În cazul meu e simplu, citesc foarte variat, citesc cărți din domenii diferite în funcție de starea de spirit pe care o am. Sunt perioade în care am nevoie de un text ușurel pentru a mă relaxa, dar sunt și perioade în care vreau să citesc cărți care să-mi dea bătai de cap (în sensul bun, desigur). Citesc cu mare plăcere fantasy, chicklit, thriller și chiar horror, dar sunt momente în care am nevoie să descopăr lumea unui clasic, încerc un roman istoric, un jurnal sau un volum de proză scurtă. Cu mare plăcere citesc cărți de leadership, motivaționale, educaționale. Par a fi cititorul ideal, nu-i așa? Dacă vi se întâmplă să fiți ca mine, să fiți atrași de cărți din (aproape) toate domeniile, atunci știți cât de grea e viața de cititor. Sunt momente în care îmi e foarte greu să mă decid ce carte să aleg pentru că sunt prea multe pe care le-aș citi. Sunt cărți pe care încep să le citesc înainte de a termina cartea în curs de citire. Am în permanență două sau trei cărți începute, una curentă și altele pe lângă. Dacă ar fi să fiu subiectul unei tentative de educare, adică cineva ar încerca să-mi bage pe gât o carte dintr-un domeniu sau altul, nu i-ar fi greu. Ar fi nevoie de o recomandare bună, așa cum numai un cititor entuziasmat poate să facă.

Destul despre mine. Să luăm cazul unei persoane care citește numai cărți SF și Fantasy sau istorie. Poate fi această persoană educată să citească și altceva? Mă întreb cum ar trebui abordată, ce argumente ar trebui să primească pentru ca el/ea să-și lărgească orizonturile.

Dacă ar fi să o spun pe aia dreaptă, nu cred că cititorii pot fi educați, ci se educă singuri. Dacă omul e suficient de căpos, dacă se simte confortabil cu un tip de lectură sau altul, va avea tendința să spună NU altor genuri. De ce să iasă din zona de confort? Atunci când s-a plictisit de SF-uri, va trece la un alt domeniu sau poate, în timp ce citește un SF, dă peste o referință legată de o carte din alt domeniu. Acela este momentul în care se creează o punte între zona de confort actuală și zona de confort viitoare. Cine l-a educat pe cititor? Nu eu, nu alt cititor, ci cartea pe care o citește. Cititorul se educă singur. Mi s-a întâmplat acest lucru de curând. Am citit o carte dintr-un domeniu pe care nu-l gust, istorie. Regine din umbră prezintă poveștile a douăzeci de curtezane și amante, povești care mi-au aprins un beculeț. Parcă aș intra mai mult în lumea monarhilor… Am trecut pe lista de viitoare lecturi primul volum din Regii blestemați de Maurce Druon. Dacă mă va prinde, Regine din umbra va fi motivul acelei lecturi.

Mai este și cazul în care un cititor este atât de entuziasmat de o carte, că poate stârni curiozitatea într-un alt cititor pasionat de un cu totul alt domeniu. Poate că ție nu îți place să citești literatură rusă sau coreeană, poate că nu îți place stilul greoi sau poate dantelat al acelor scriitori. Apoi se întâmplă să apară în calea ta cineva, un cititor atât de entuziasmat de cartea pe care o citește, că vrei să descoperi și tu lumea pe care o vede el. Iată cum, printr-o minune (de fapt, prin entuziasmul altuia), te trezești captiv într-o lume în care nu intenționai să intri. E nevoie de o singură carte pentru a descoperi o lume întreagă.

Voi încheia fără a trage vreo concluzie. Pot fi cititorii educați? Nu pot fi educați? Vă invit să-mi spuneți ce părere aveți, ce cărți nu ați citi (aici mă refer în special la domenii) și cum credeți că v-ar putea cineva convinge să le citiți? Dacă citiți variat, așa cum fac eu, cum alegeți cărțile? Ce vă influențează să alegeți o carte în detrimental alteia?

*În privința cursului nu vă pot da detalii, a fost un experiment la care am avut plăcerea să fiu învitată de prietenii de la Revista de Povestiri. Dacă se va concretiza, vă anunț negreșit.

Sursa foto

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare