3 motive să (re)citești Micuțul Nicolas

de / December 23rd, 2015 / 2,381 vizualizari

micutul nicolasGuest post scris de Patricia Lidia.

Ador cărțile franceze pentru copii. Au ceva aparte, se pot înțelege pe diferite niveluri, în funcție de vârsta cititorului. Sub aparentul comic de situație se ascund aspecte psihologice greu de pus pe foaie de cele mai multe ori. Într-o lume asaltată de literatura engleză și americană, cărțile franceze își au locul lor binedefinit. De aceea, nu pot decât să mă bucur că editura Arthur a decis să reediteze cărțile semnate de René Goscinny și Jean-Jacques Sempé, care îl au protagonist pe micuțul Nicolas. Dacă încă nu v-ați găsit resursele interioare necesare pentru a (re)citi aceste cărți, iată primele 3 motive pe care le-am găsit ca să vă conving să o faceți.

… pentru că este o poveste nemuritoare plină de amuzament…

Le Petit Nicolas (Micuțul Nicolas) este o serie de cărți pentru copii creată de René Goscinny și ilustrată de Jean-Jacques Sempe. Primul volum al seriei a văzut lumina tiparului pentru prima dată pe 29 martie 1959 și descrie o versiune idealizată a copilăriei în Franța anilor 1950. Cartea a fost tradusă și tipărită în toate limbile europene. Narațiunea se face din perspectiva lui Nicolas și este o pastișă de povestiri copilărești, cu fraze cursive și argou școlăresc folosit din abundență. Cea mai mare parte a umorului derivă din imposibilitatea protagonistului de a înțelegere comportamentul adulților, însă și adulții sunt la fel de mult ținta satirei cărții precum copiii, viziunea simplă și necomplicată a naratorului copil expunând defectele de percepție ale adulților.

nicholas

… este printre puținele povești franceze cu personaje umane care a rezistat trecerii timpului …

În afară de Asterix și Obelix – care sunt de fapt eroi de benzi desenate – și basmele clasice, există puține povești cu personaje “umane” – nu umanizate – care să reziste peste ani și ani… iar unul dintre aceste personaje este micuțul Nicolas. Cărțile nu urmăresc un fir al poveștii, capitolele nu se continuă unele pe celelalte, ci sunt o serie de povești scurte foarte haioase, grupate în jurul micuțului protagonist. Nu putem vorbi deci despre o carte de aventuri, ci doar despre anecdote amuzante din viața de zi cu zi a lui Nicolas și a prietenilor lui.

… filmele realizate după poveștile micuțului Nicolas fac deopotrivă deliciul copiilor și al adulților…

LES VACANCES DU PETIT NICOLAS

În 2009 regizorul Laurent Tirard a lansat în Franța un prim film care îl are ca personaj principal pe micuțul Nicolas și s-a dovedit un succes internațional. Drept urmare, în 2014 a apărut și o continuare a acestuia, Micuțul Nicolas în vacanță. Filmul Micuțul Nicolas în vacanță reunește mai multe generații de spectatori și personajele lor preferate din copilărie. Pe scurt, acțiunea se petrece pe litoral, unde micuțul Nicolas împreună cu părinții și bunica au parte de o vacanță de neuitat. Ajuns la mare, Nicolas își face prieteni repede, 5 băieți năzdrăvani și o fetiță care îl urmărește peste tot, fără a se implica însă în aventurile lor. Pe tot parcursul excursiei, Nicolas îi scrie scrisori Mariei, frumoasa sa colegă de la școală care l-a pupat de rămas bun la finalul școlii, motiv pentru care se și vede în fața altarului alături de ea, însă când adulții „aud clopote de nuntă din viitorul distant” a lui Nicolas și Côme, noua sa prietenă de la mare, acesta se panichează! Din fericire, prietenii îi sunt aproape să îl ajute să aducă lucrurile pe făgașul normal. Între litoral, hotel și pădure, prieteni și familie, Nicolas are parte de o vacanță greu de uitat.

Pentru mine, Micuțul Nicolas este una din cele mai bune cărți citite în ultima vreme. M-am trezit râzând în hohote de mai multe ori în timp ce lecturam această carte! Ba chiar nu am ratat nici o ocazie să citesc pasajele ilare oricui s-ar afla în preajma mea în acel moment. Și a reușit să îmi răspundă întrebărilor (mintale) legate de acțiunile băiatului meu și a băiatului mai mare (a.k.a. domnul soț). Așadar, dacă doriți să petreceți câteva clipe minunate alături de familie sau pur și simplu să vă distrați copios, nu ezitați să citiți cartea și să urmăriți filmul. Nu veți regreta!

Detalii despre cărți:
Micuțul Nicolas aici >> și Micuțul Nicolas în recreație aici >>

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare