Cinci eroine pe care orice cititor le admira

de / July 21st, 2015 / 1,756 vizualizari

Guest Post scris de Bianca M. Calin.

Sunt sigura ca in lista de personaje preferate a fiecarui cititor se gasesc cel putin cinci eroine pe care le admira. Motivele sunt simple: unele personaje principale feminine sunt pur si simplu „badass”, asa cum spun prietenii nostri din America. Literatura noastra este plina de femei fatale, extraordinar de frumoase si cu un caracter de milioane. Insa cateva dintre ele merita loc de cinste in lista, pentru ca impresioneaza cititorul cu un curaj fara limite, cu multa compasiune fata de cei dragi, cu multa abnegatie si foarte multa desteptaciune. Ca sa nu mai vorbim de puterea de a face alegeri grele si de a risca in situatii limita.

Citind o carte cu o eroina de genul asta, de cate ori nu v-ati  dorit sa fi avut curajul ei, mintea ei si puterea de a fi calculata in situatii limita? Eu m-am regasit gandindu-ma la acest lucru de foarte multe ori. In nenumarate randuri mi-am dorit sa seman cu Katniss sau cu Beatrice, sa am curajul lor, caracterul lor si puterea lor.

Eroinele ca si cele enumerate mai sus m-au facut sa incerc sa devin mai buna. Mi-au dat curajul necesar sa lupt si, chiar daca sunt personaje de fictiune, mi-au aratat ca se poate. Ma gandesc cu drag la fiecare eroina care m-a schimbat intr-un mod mai bun. Consider ca astfel de exemple sunt necesare pentru ca personajele din carti ne pot fi uneori mai apropiate si mai dragi decat persoanele reale. Si, ca sa o spunem si pe aia dreapta, personajele fictive nu ne vor parasi niciodata si cu siguranta nu ne vor trada in vremuri grele. Iar atunci cand avem nevoie de o doza de curaj, deschidem cartea si stam la o sueta cu Beatrice Prior.

Eroinele care nu se dau batute sunt indragite de milioane de cititori in intreaga lume, iar eu m-am gandit sa le „sarbatoresc” in felul meu. Adica intocmind o lista cu cele cinci personaje feminine pe care cred ca le indrageste o lume intreaga.

Let’s go! 🙂

  1. Katniss Everdeen din trilogia  „Jocurile foamei” de Suzanne Collins

KatnissNu cred ca mai este nevoie sa va spun cine este. Fie datorita cartilor, fie datorita filmelor, o lume intreaga o cunoaste pe Katniss Everdeen, fata din foc, care s-a sacrificat pe ea insasi pentru a-si salva sora din ghearele Jocurilor Foamei.

Imi amintesc si acum momentul in care am facut cunostinta cu Katniss. S-a intamplat acum sase ani, intr-un microbuz Barlad – Bucuresti, intr-o dimineata de sambata. Abia primisem seria „Jocurile foamei” de la Nemira si ma mancau palmele sa deschid cartea, sa vad de ce o lauda toata lumea. Nu aveam mari asteptari, iar de la Katniss chiar nu stiam la ce sa ma astept. Insa aceasta m-a surprins inca de la primele pagini. Eroina mea s-a dovedit a fi o fata desteapta, cu mult curaj, multa empatie si o putere uriasa. La inceputul seriei, scopul ei a fost sa isi protejeze sora mai mica de jocurile anuale numite „Jocurile foamei”, iar lucrurile pe care aceasta le-a facut pentru a-si atinge scopul m-au uimit si m-au impresionat. La trei zile de cand deschisesem cartea, cand ajungeam la sfarsitul seriei, Katniss reusise nu numai sa isi salveze familia, dar sa salveze o lume intreaga de la tirania pe care o instalase presedintele Snow, in acelasi timp reusind si sa isi salveze iubirea vietii, pe Peeta Mellark. Totul a fost facut cu o putere inimaginabila si cu un curaj nebun.

Katniss va ramane mereu una dintre eroinele mele preferate si un exemplu demn de urmat!

  1. Elizabeth Bennet din „Mandrie si prejudecata” de Jane Austen

ElizabethCred ca toti suntem familiari cu cele doua personaje principale din cea mai cunoscuta carte a lui Jane Austen: domnul Darcy (dupa care suspina milioane de femei) si Elizabeth Bennet (dupa care a suspinat mult timp domnul Darcy).

Am citit acest roman pentru a doua oara de curand si m-a impresionat la fel de tare ca si prima data. Sincera sa fiu, nu m-am dat la fel de tare in vant dupa Darcy cum m-am dat in vant pentru Elizabeth. Tipa mi s-a parut pur si simplu geniala si a devenit una dintre eroinele mele preferate inca din primele capitole.

Chiar daca provine dintr-o familie de conditie mai modesta, Elizabeth este o fata extraordinar de desteapta, asezata si calculata, uneori fiind foarte rece, dar totodata sensibila. Aceasta se simte rusinata de gafele pe care familia ei le face in societate, dar in acelasi timp isi iubeste si isi pretuieste familia mai mult ca orice. Elizabeth ar face orice ca familia ei sa fie fericita, insa nu permite un lucru: sa fie calcata in picioare. Netinand cont de unde provine si pe cine are in familie, Elizabeth tine capul sus cu demnitate si nu permite nimanui sa isi bata joc de ea, inclusiv lui Mr. Darcy.

Trebuie sa recunosc ca cel mai mult am apreciat-o pentru caracterul ei rece, calculat, sensibil si demn, dar si pentru valorile pe care si le-a pastrat chiar si in cele mai grele situatii. Insa un lucru l-am apreciat la ea si mai mult… faptul ca a putut sa isi asculte inima si a facut ce i-a dictat aceasta, chiar daca lucrul asta a insemnat sa se marite cu un om pe care la prima vedere l-a dispretuit. La finalul cartii, Elizabeth isi asculta inima si alege sa isi traiasca viata alaturi de Mr. Darcy, facandu-l pe acesta extrem de fericit. 🙂

  1. Rose Hathaway din seria „Academia Vampirilor” de Richelle Mead

Rose„Academia Vampirilor” a fost si va ramane mereu una dintre seriile mele favorite. Chiar daca seria asta s-a incheiat cu niste ani in urma (sa fie patru sau cinci?), inca imi amintesc tot ce s-a intamplat. Imi amintesc cat de extaziata eram cand Leda anunta publicarea unui nou volum (pe atunci nu aveam posibilitatea de a citi in engleza), emotiile cu care ma duceam la librarie si o rugam pe domna de acolo sa imi pastreze o copie (chiar daca era un orasel mic, cartile din seria asta se vindeau mai ceva ca painea calda – la propriu!) si fericirea pe care o simteam cand tineam in mana un nou volum din aventurile lui Rose. Eram foarte extaziata de reintalnirea cu Rose, pentru ca, la vremea aia, ea era personajul meu preferat.

Rose Hathaway este exemplul ideal pentru o pustoiaca de 13 ani care inca nu a iesit in lume. De ce? Pentru ca Rose ii poate arata ce inseamna curajul, loialitatea, devotamentul, dragostea, puterea si ambitia. Pe mine, la vremea aia, Rose m-a invatat sa fiu curajoasa, loiala, iubitoare si sa fac orice pentru a-mi proteja familia si pe cei dragi. Ca sa nu mai vorbim ca era al naibii de amuzanta si de sarcastica. Inca mai stiu cateva dintre replicile ei caracteristice.

Rose mi-a ramas la inima si acum si cred cu tarie ca este eroina perfecta!

  1. Beatrice Prior din seria „Divergent” de Veronica Roth

TrisLa fel ca si pe Katniss, pe Beatrice (sau Tris), o cunoaste o lume intreaga datorita cartilor, dar si filmelor din seria „Divergent”. Crescuta in factiunea Abnegatie, Tris a crescut cu ideea ca trebuie mereu sa ii ajute pe ceilalti si sa isi lase dorintele la o parte. Insa Tris nu a simtit niciodata ca apartine acelei factiuni. Cand vine ziua sa isi aleaga Factiunea in care isi va petrece viata, Tris uimeste pe toata lumea alegand factiunea Neinfricarea, factiune considerata de toata lumea un pic cam… nebuna. Insa Tris ajunge sa simta ca aceea este casa ei, unde isi si cunoaste iubirea vietii, pe Four.

Alaturi de Neinfricati, Tris descopera ca are o latura periculoasa, dar si una foarte sensibila, care o impinge sa isi protejeze persoanele dragi cu pretul vietii. Pana la sfarsitul seriei, Tris devine un personaj curajos, destept, neinfricat, demn si loial. Personajul perfect, care ar face orice sa isi apere familia si semenii.

Eu stiu sigur ca nu o voi uita pe Tris. La sfarsitul seriei, mai-mai sa dau cu cartea de pamant…

  1. Amy Elliott Dunne din „Fata disparuta” de Gillian Flynn

AmyPun pariu ca nu v-ati fi asteptat sa o gasiti pe Amy in aceasta lista. „Nebuna asta? Ce poti admira la ea?!”  Credeti-ma ca va inteleg nedumerirea. Sincera sa fiu, Amy este numai buna de urat pentru tot ce a facut familiei si sotului ei. Citind cartea, o buna perioada de timp mi-a displacut si mie. Insa pana la urma am ajuns sa realizez ca este geniala si a ajuns sa imi placa. Nu zic ca este un exemplu demn de urmat. Zic doar ca este o eroina pe care nu ai cum sa nu o admiri.

Da, Amy are multe parti proaste. Este prefacuta, parsiva, manipulatoare, rece, alintata si… cam psihopata. Insa toate astea palesc in fata desteptaciunii ei si in fata mintii ei foarte intortocheate. Imaginati-va cum ar fi sa veniti cu un plan ca al ei… geniala tipa! Am invidiat inteligenta ei si m-am gandit de multe ori ca mi-ar placea sa am puterea pe care o avea ea asupra sotului ei, a celor din jur. Tipa e o psihopata, dar una al naibii de buna!

Personajele voastre preferate feminine care sunt? Sunt curioasa ce alte eroine minunate se regasesc in listele cititorilor!

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare