banned

Biblioteca scufundata a Ilenei Florescu

de / July 10th, 2015 / 299 vizualizari

Fotografa Ileana Florescu face valuri cu cartile ei interzise. Mai exact, cu fotografiile ei care surprind carti ce au fost interzise de Biserica Catolica de-a lungului timpului, scufundate in apa.

Lucrarile ei au fost cuprinse intr-un album foto numit “Libri Prohibiti”, aparut anul acesta la editura Castelvecchi si care a fost prezentat in cadrul Festivalului de Literatura din Roma.

Fotografa de origine romana a ales 21 de carti interzise – majoritatea editii moderne, dar si cateva cumparate de la anticariate – le-a scufundat in apele de langa Maine si Sardinia si le-a fotografiat dezintegrandu-se. “Marea este o forta distructiva, dar, de asemenea, una care restaureaza comori pierdute”, a explicat ea. “Am realizat acest lucru pe cand observam efectele sale asupra cartilor. Structura s-a dizolvat si culorile s-au contopit ca si cum ar fi fost in flacari, ceea ce m-a dus cu gandul la focul cenzurii”.

Ileana Florescu atrage atentia prin fotografiile ei artistice asupra cenzurii ecleziastice ce a avut loc intre anii 1559 – 1948.

Index librorum prohibitorum – Indexul cartilor interzise, este o lista de carti considerate daunatoare sau eretice de catre Biserica Catolica. Aceasta s-a publicat in 1559, la initiativa Inchizitiei, sub pontificatul lui Paul al IV-lea si a fost confirmata de Conciliul de la Trento din 1564. Indexul a fost abolit in 1966, ca urmare a unei decizii luate in urma celui de-al Doilea Consiliu al Vaticanului. In cei aproape cinci sute de ani, catalogul a suportat 32 de editii. Ultima editie, publicata in 1948, cuprindea 4000 de titluri cenzurate din varii motive: erezie, imoralitate, sexualitate explicita, incorectitudine politica etc.

banned2

 

Candide

 

libri prohibiti

Gasiti aici mai multe detalii despre proiectele Ilenei Florescu.

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare