Scriitori romani de citit si pastrat

de / December 19th, 2013 / 547 vizualizari

Sambata trecuta, la cea de-a cincea editie offline a clubului nostru de carte, ne-am regasit alaturi de A.R. Deleanu si Florin Iaru la Libraria Bastilia pentru o discutie despre Autori romani de ieri… si de azi.

Pentru ca este ultima intalnire pe anul acesta, as vrea sa trec in revista toate evenimentele de pana acum. Impresii despre fiecare dintre ele veti gasi dand click pe titlul lor.

Povesti pentru o vara fierbinte – 6 iulie 2013, la Readers Cafe, in colaborare cu Editura All (poze aici). Am aflat ca vara este sezonul perfect pentru a citi/reciti cartile de aventuri din copilarie sau pentru a descoperi unele noi care sa ne duca iar in lumea aceea unde totul este posibil, chiar si sa zbori.

Carti ecranizate – 14 septembrie 2013, la Movieplex Cinema Plaza, in colaborare cu Editura Polirom (poze aici). Impreuna cu scriitoarea Cecilia Stefanescu si actrita Andreea Samson am vorbit despre cele mai bune si cele mai rele ecranizari, dar si despre cat de importanta este imaginatia noastra, filmul pe care ni-l cream singuri atunci cand citim, spre deosebire de cel pe care il preluam direct de pe marele ecran.

Povesti de groaza – 12 octombrie 2013, la ceainaria La Un Ceai, in colaborare cu Editura Nemira (poze aici). Ziua in care literatura horror a castigat noi fani, dar si ziua in care noi ne-am castigat un prieten in A.R. Deleanu, si caruia ii multumim ca este alaturi de noi.

Carti chic pentru femeia urbana – 16 noiembrie 2013, la cafeneaua-biblioteca La Belle Vie, in colaborare cu editurile Leda si Corint (poze aici). Noi, femeile, ne identificam cu unele dintre personajele feminine din cartile contemporane, dar si clasice, cat si, pare-se, cu unele personaje masculine. Desigur, nu in totalitate. Dar asta am putut observa numai la intalnirea din noiembrie, unde fiecare si-a pus si apoi a raspuns la intrebarea: ce fel de personaj de roman as fi?

Serial Readers

In ceea ce priveste evenimentul de sambata trecuta, v-am pregatit o surpriza mare: o lista cu autori romani pe care sa-i citim, sa-i iubim si sa-i promovam.

Lista este colectiva, fiecare dintre participanti si-a adus contributia la ea si noi le multumim pentru asta. Pentru unii dintre autori avem si titluri cu care merita sa incepeti, pe altii i-am lasat fara titlu tocmai ca sa descoperiti voi ce va place. Daca am omis pe cineva sau vreti sa ne spuneti ce autori romani mai merita cititi in afara de cei deja pusi pe lista, va rog sa lasati mai jos, intr-un comentariu, numele acestuia/acesteia si unul sau doua titluri care considerati ca sunt relevante.

Constantin Toiu (“Caderea in lume”); Cezar Petrescu (“Fram, ursul polar” si “Calea Victoriei”); Zaharia Stancu (“Descult”); Eugen Barbu (“Groapa”); A. E. Baconsky (“Biserica neagra. echinoxul nebunilor si alte povestiri”); Max Blecher (“Vizuina luminata” si “Intamplari din irealitatea imediata”); Octavian Soviany; George Vasilievici (“Viseptol”); Michael Haulica; Alexandru Vakulovski (“157 de trepte spre iad sau Salvati-ma la Rosia Montana”); Stefan Bolea (“Gotic” – volum de poezie); Andrei Dosa; Lucian Mares; Gelu Naum (“Zenobia”); Marin Preda (“Intalnirea din pamanturi”); Ana Maria Sandu (“Alearga”); T.O. Bobe; Filip Florin (“Degete mici”); Razvan Radulescu; Gheorghe Craciun (“Pupa Russa”); Cristian Teodorescu; George Cusnarencu; Cosmin Perta; Nicolae Avram (“Federeii”); Letitia Ilea; Svetlana Carstean; A.R. Deleanu (“Imblanzitorul apelor” si “Aclufobia”); Mircea Nedelciu; Mihail Drumes; Radu Tudoran (“Toate panzele sus!”); I.L. Caragiale; Mircea Eliade; Mihail Vakulovski (“Riduri”); Sorin Stoica; Eugen Ionescu; Marin Sorescu; Ion Muresan (“Cartea Alcool” – volum de poezie si “Cartea de iarna” – poeme); Emil Cioran; Ioana Parvulescu; Nichita Stanescu; Matei Visniec; Dan Lungu (“Nunta la parter” – teatru); Augustin Buzura; Adrian Schiop (“Soldatii”); Ovidiu Verdes (“Muzici si faze”); Mircea Horia Simionescu (“Bibliografia generala”); Florentina Ilis (“Cruciada copiilor”); Ioan Grosan (“Caravana cinematografica si alte povestiri”); Octavian Breban (“In absenta stapanilor”, “Don Juan” si “Animale bolnave”); Ion Minulescu; Cristina Nemerovschi; Stefan Agopian (“Manualul intamplarilor” – povestiri); Gabriela Adamesteanu (“Dimineata pierduta”).

Intalnirea noastra a avut loc la Libraria Bastilia, care ne-a pus la dispozitie mai multe titluri la preturi speciale si care ne-au facut cu ochiul de pe masa pe tot parcursul discutiilor. Cateva carti chiar au plecat acasa cu unii dintre participantii nostri. Noi am plecat si cu carti, dar si cu mandria ca suntem o echipa care sustine literatura romaneasca.

Citim autori romani

Florin Iaru ne-a fost ghid prin lumea intortocheata a autorilor romani (din care face si el parte) si ne-a oferit sugestii si explicatii despre o carte sau alta. Unul din lucrurile pe care le-am observat toti de la masa a fost ca e foarte important cine este cel care ne-a fost profesor de limba si literatura romana. Unii au recunoscut ca au citit cu placere cartile din programa scolara, altii le-au urat pentru ca nu apreciaza lectura obligata, fortata si cu minim de explicatii relevante. Asadar, rolul profesorului sau indrumatorului nostru in materie de carti, in special cele scrise de scriitori romani, este esential in dezvoltarea unei educatii literare autohtone autentice.

Asa ca, dragi profesori, facilitati-le accesul la literatura cu multa rabdare si intelegere, in loc sa-i fortati sa digere carte peste carte, fara sa tineti cont de gusturile si preferintele lor. Voi le formati deseori gusturile pentru cartile pe care le vor citi mai tarziu.

Asta imi aminteste de cateva versuri dintr-un poem pe care le-am auzit intr-un discurs TED al minunatului expert in creativitate si educatie, Ken Robinson, in care vorbeste despre cat de important este sa ascultam copii si sa le lasam loc sa fie ei insisi:

“I have spread my dreams under your feet.
Tread softy because you tread on my dreams”

In continuare, el spune ca in fiecare zi copiii isi astern visele la picioarele noastre. De aceea, din punctul meu de vedere, este important sa ii ajutam si pe ei, si pe noi, sa cunoastem literatura romaneasca, atat cea clasica, cat si cea contemporana, pentru a putea distinge directii noi si originale in care ne-am putea duce cu totii, fie ca suntem cititori in serie, fie ca suntem scriitori in devenire, cum este Ana Manescu, care ne-a fost alaturi la intalnire si care va publica in curand romanul ei de debut “Alter Ego“. Trebuie sa dam mai departe ce am invatat sambata, sa indrumam generatiile viitoare sa citeasca mai intai literatura romaneasca si apoi restul, sa devina o parte importanta din cultura noastra, nu doar declarativ, ci si practic.

Va invitam pe toti sa preluati lista si sa va alegeti macar cateva titluri sau autori pe care nu i-ati intalnit inca prin incursiunile voastre literare si sa va regasiti cat mai des cu carti scrise de autori romani intr-o dupa-amiaza de  duminica, de ce nu, poate chiar la Bastilia, unde va asteapta mereu un raft plin cu Scriitori Romani, care abia asteapta sa fie luati acasa si cititi.

Pentru mai multe poze de la evenimentul de sambata, 14 decembrie, puteti intra aici.

Cu drag,
Echipa Serial Readers

# # # # #

Erika

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare